Με συγκρατημένες απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με συγκρατημένες απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Μικρές απώλειες κατέγραψαν τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, ιδιαίτερα εκείνων των ΗΠΑ, αλλά και στις τελευταίες μακροοικονομικές ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,35%, στις 411,74 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου των χημικών προϊόντων να σημειώνουν πτώση 1,80%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,69% κλείνοντας στις 13.879,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,24%, στις 5.783,89 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,11%, στις 6.651,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB είχε μικρή πτώση 0,15% στις 23.063,55 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνοντας άνοδο 0,58%, στις 8.317,80 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, με ώθηση από τη μεγαλύτερη αισιοδοξία που εμφάνισαν η βιομηχανία, οι υπηρεσίες αλλά και οι καταναλωτές, οδηγώντας σε αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ετήσια έρευνα κλίματος της Κομισιόν έδειξε πως η οικονομική αισιοδοξία στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε στις 93,4 μονάδες αυτόν τον μήνα από 91,5 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν πως ο σχετικός δείκτης θα διαμορφώνονταν στις 92 μονάδες.

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης μειώθηκε λίγο τον περασμένο μήνα, αλλά παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά το ότι το μπλοκ διολίσθησε και πάλι σε ύφεση και οι τράπεζες λένε πως περιορίζουν την πρόσβαση στις πιστώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7% τον Ιανουάριο από 7,1% τον προηγούμενο μήνα, αλλά κοντά στο υψηλό 10ετίας του 7,4% που είχε αγγίξει τον Μάιο.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των ομολόγων είχαν αποκλιμακωθεί ελαφρά μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο, περί μη ύπαρξης ιδιαίτερου κινδύνου για εκτίναξη του πληθωρισμού και περίοδο τουλάχιστον τριών ετών μέχρι την επίτευξη του στόχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα επίπεδά του.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, μιλώντας χθες σε επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι το ποσοστό του πληθωρισμού θα δείχνει μεγάλη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ, ωστόσο, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), έβλεπε την απόδοσή του να σκαρφαλώνει στο 1,49%, υψηλό ενός έτους, δημιουργώντας φόβους στους επενδυτές που ποντάρουν στις μετοχές.

Όσον αφορά τις μετοχές η AB InBev, προβλέποντας υψηλότερα έσοδα το 2021 αλλά και μεγαλύτερα κόστη, έχασε 6%.

Η Standard Chartered επαναβεβαίωσε τους μακροπρόθεσμους στόχους για την κερδοφορία της, ωστόσο είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 6%.

Η ιταλική Tenaris είδε τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 13%, ενώ η βρετανική Genus απώλεσε 5%.