7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Με νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 έκλεισε το εξάμηνο του 2021

Με νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 έκλεισε το εξάμηνο του 2021

Με μεικτές τάσεις και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία ημέρα του Ιουνίου.

Ο S&P 500 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκληρώνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2021 με ισχυρές επιδόσεις που αποτελούν την καλύτερη πορεία εξαμήνου από το 2019 και κατέγραψε κέρδη για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Για τον Ιούνιο κέρδισε 2,1%. 

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 210 μονάδες ή 0,61% και έκλεισε στις 34.502 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,17% στις 14.503 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,13% και έκλεισε στις 4.297 μονάδες. 

Γενικότερα οι επενδυτές δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες που έφερε ο αυξημένος πληθωρισμός και συνεχίζουν να τοποθετούνται σε μετοχές, ποντάροντας σε επερχόμενο οικονομικό άλμα με το ολοένα μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας, ενώ εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει στην εξαιρετικά διευκολυντική πολιτική της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις μεγαλύτεροι «νικητές» του Dow Jones, οι Goldman Sachs, American Express και Walgreens Boots Alliance, είναι και όλες άνω του +30%. Αντίστοιχα, οι Chevron, Microsoft και JPMorgan Chase έχουν αποδώσει περισσότερο από 20% στο εξάμηνο.

Οι επενδυτές έχουν «ένα σωρό λόγους να παραμείνουν θετικοί», ανέφερε ο Τομ Λι, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας της Fundstrat Global Advisors, επισημαίνοντας το μομέντουμ της οικονομίας, τις ισχυρές αγορές και τα ενδεχόμενα φορολογικά κίνητρα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η εταιρεία οικονομικών συμβούλων Fundstrat Global Advisors κάνει πρόβλεψη ότι ο S&P 500 το επόμενο εξάμηνο θα ενισχυθεί κατά 7%. 

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν εντυπωσιακό άλμα 8% τον Μάιο την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα εμφανίσουν πτώση 1%. Σε ετήσια βάση, δε, βρέθηκαν στο +13% από τον περυσινό Μάιο, όταν η αγορά είχε αρχίσει να επανέρχεται από τις συνέπειες του lockdown.

Παράλληλα, θετικό στίγμα έδωσαν και τα στοιχεία για την εργασία στο ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πρόσθεσε ακόμα 692.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά την άνοδο του Μαϊού κατά 886.000 θέσεις, η οποία ωστόσο αναθεωρήθηκε καθοδικά.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν τα στοιχεία να δείξουν 550.000 νέες θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο, ωστόσο καλύτερη ένδειξη για την κατάσταση της αγοράς εργασίας θα δώσει η έκθεση του υπουργείου την Παρασκευή με τα συνολικά στοιχεία του Ιουνίου.