Λύγισε υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Λύγισε υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν απαγορευτικό για ανοδική κίνηση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ κάποιοι αναλυτές επίσης σημείωναν πως η αδυναμία του γενικού δείκτη να ξεπεράσει τις 900 μονάδες στις προηγούμενες συνεδριάσεις, δικαιολογούσε μία οπισθοχώρηση.

Αυτήν την οπισθοχώρηση παρακολούθησαν σήμερα οι επενδυτές, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως η εγχώρια αγορά είχε καλύτερη πορεία από αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (βλ. δείκτη DAX και CAC). Ενώ οι απώλειες στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης ξεπερνούσαν το 2% την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης έχανε κάτι λιγότερο από 1%.

Αυτό ήταν και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, δηλαδή με απώλειες 0,95% και στις 884,20 μονάδες. Για μία ακόμα συνεδρίαση ο τζίρος ήταν χαμηλός και δεν ξεπέρασε μαζί με τα πακέτα τα 67,5 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ευρώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές).

Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ κρίθηκαν ως ικανοποιητικά και οι δηλώσεις της διοίκησης μάλλον ευχαρίστησαν τους αναλυτές. Έτσι η μετοχή δέχθηκε κάποιες πιέσεις σήμερα (7,74 ευρώ, -1,40%), αλλά αποδίδονται στο γενικότερο κλίμα.

Η Moody’s στην ετήσια ανάλυσή της αναφέρει πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022 χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Λόγω του πολέμου περιμένει ανάπτυξη 3% από 5,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση ενώ ο πληθωρισμός εκτιμά ότι θα φτάσει το 5% και το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ.

Το νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει εκταμιεύσεις νέων δανείων περίπου 27 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έως το 2025, που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ στοχεύει σε κερδοφορία με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6% το 2022 και διπλασιασμό της μέχρι 12% το 2025. Επιπλέον αναμένει μείωση «κόκκινων δανείων» από 13% πέρυσι σε 9% φέτος σε 5% το 2023 και περίπου σε 3% από το 2024 και μετά.

Ταυτόχρονα το πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς, προβλέπει ότι ενώ θα αυξήσει την επάρκεια κεφαλαίων της, (δείκτης CET1) σε 9% φέτος προσθέτοντας μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο μέχρι το 13% το 2025. Τέλος προγραμματίζονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2022-2025 από την αξιοποίηση των ακινήτων με νέο πλάνο και από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η μετοχή δέχθηκε αξιόλογη πίεση όπως και το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Τις μεγαλύτερες απώλειες πάντως είχε η Eurobank (-3,07%) καθώς στις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε σε χαμηλό ημέρας και ακολούθησε η Πειραιώς με απώλειες 2,07% και η Alpha Bank με πτώση 1,87%. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 2,21%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αν και έκλεισαν με μικρότερα κέρδη από αυτά που είχαν μέσα στη συνεδρίαση και η Ελλάκτωρ.

Η πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε και τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Δούρος (19,53%), η ΣΙΔΜΑ (-6,46%), ενώ αξιόλογη πτώση με όγκο είχαν Άβαξ, Cenergy και Epsilon Net. Να σημειωθεί για την Epsilon Net πως μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σήμερα υποχώρησε 3,06%. Ίλυδα, Byte, Κτήμα Λαζαρίδη, Alpha Αστικά Ακίνητα και Πλαστικά Θράκης ξεχώρισαν από τις ανοδικές.