Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, 18:12

Απόστολος Σκουμπούρης
-A +A

Κράτησε τις 600 μονάδες με επιλεκτικές κινήσεις το Χρηματιστήριο

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, 18:12
Κράτησε τις 600 μονάδες με επιλεκτικές κινήσεις το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ενδοσυνεδριακής διόρθωσης, αφομοίωσης κεκτημένων αλλά και νέων πονταρισμάτων από την πλευρά των αγοραστών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινήθηκε κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, παίρνοντας ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και από τις αγορές σε blue chips υποδομών και ενέργειας.

Παρά τα πολύ ήπια κέρδη του Γενικού Δείκτη, το γεγονός ότι 70 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν μαρτυρούν ότι η συνεδρίαση ήταν θετική για την πλειονότητα των τίτλων που άλλαξαν πρόσημο, ενώ ο τζίρος – όπως και χθες – ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρώ, που για τέτοια εποχή (Μεγάλη Εβδομάδα Καθολικών) δεν είναι μικρή επίδοση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, καταγράφεται ενίσχυση της αξίας συναλλαγών. Σήμερα διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ, ακριβώς όσα και χθες, ενώ τη Δευτέρα ήταν στα 61,6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή ο τζίρος κατήλθε στα 39,95 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί τη μικρότερη του τελευταίου διαστήματος.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την αρχική διόρθωση έως τις 595,44 μονάδες όταν υποχωρούσε έως 2,02%, εντούτοις κράτησε το όριο των 600 μονάδων κλείνοντας στις 609,09 μονάδες με άνοδο 0,22%, ενώ είχε υψηλό στις 615,61 μονάδες με άνοδο 1,30%.

Μολονότι η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έκλεισε ανοδικά, εντούτοις ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε κατά 0,64% με κλείσιμο στις 1.482,98 μονάδες, λόγω της υποχώρησης μετοχών με μεγάλη βαρύτητα, όπως Coca Cola HBC (-5,70%), ΟΠΑΠ, Jumbo και ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 365,59 μονάδες με άνοδο 3,10%, έχοντας συνολική διακύμανση 8,55%, καθώς αρχικά διόρθωνε έως 2,22%, ενώ στο υψηλό ημέρας κέρδιζε έως 6,33%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας υπερβάλει στην πτώση όλο το προηγούμενο διάστημα έναντι των διεθνών αγορών, χάνοντας 22,5% το Μάρτιο και συνολικά 39% σε επίπεδο πρώτου τριμήνου, είναι λογικό τώρα να τακτοποιεί μερικώς τις στρεβλώσεις, κινούμενο κόντρα στη διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών.

Στον Large Cap η Ελλάκτωρ έκλεισε για τρίτη συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, καταγράφοντας ράλι 19,05%, ύστερα από το +10,53% χθες και +8,16% τη Δευτέρα. Ο τίτλος είχε καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλο τον Large Cap όλο το προηγούμενο διάστημα, χάνοντας έως και 70% της αξίας της.

Η Viohalco έκλεισε με άνοδο 9,33% έχοντας τριήμερο αντίδρασης +28,63%, η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 6,62% έχοντας τριήμερη άνοδο 24,70%, ενώ θετικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Aegean Airlines κ.α.

Ανοδικά έκλεισαν και οι περισσότερες μετοχές του Mid Cap, με τις μετοχές του ομίλου Intracom να ξεχωρίζουν. Πιο αναλυτικά, η Intrakat ενισχύθηκε κατά 13,65%, η Intralot +8,13%, Ολυμπιακή Τεχνική +7,70%, MIG +7,63%, AVAX +6,78%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Attica Bank, Πλαίσιο, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Κέκροπας, Έλτον και Κρι Κρι.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Αλουμύλ (+25,42%), Newsphone, Quality & Reliability, Logismos, ΕΚΤΕΡ, Μαθιός, Κορδέλλου, Βιοκαρπέτ, Ίλυδα κ.α., ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως CPI, Κρέκα, Mevaco, Καραμολέγκος, CNL Capital, Μινέρβα, Ελγέκα, Entersoft, Δρομέας, Φιερατέξ, Space Hellas κ.α.

Παρ’ ότι χθες υπήρξε ναυάγιο στο Eurogroup το οποίο θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη, εντούτοις η Ελλάδα έχει λόγους να βλέπει πιο θετικά τις εξελίξεις, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να δώσει «πιστοποίηση» επενδυτικής βαθμίδας στις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας «αέρα» ρευστότητας 15 δισ. ευρώ μέσω της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ύστερα από την πανδημία.

Παράλληλα, η Κομισιόν έχει εγκρίνει 1 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποίησε την πρόθεση εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο, «πατώντας» και στην απόφαση της EKT για είσοδο της χώρας στο QE.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα για να μπει ανάχωμα στο μέγεθος του χτυπήματος από τον κορονοϊκό και τα συνεπακόλουθα του lockdown, με τη ρευστότητα αλλά και τα εργαλεία που έχουν επιστρατευτεί να κρίνονται άκρως ικανοποιητικά έως τώρα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα