Κινήσεις μικρού ρίσκου πάνω από τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Κινήσεις μικρού ρίσκου πάνω από τις 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις τακτικής προσαρμογής, αφομοίωσης κεκτημένων, συσσώρευσης και επιλεκτικών κινήσεων πάνω από τις 850 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο και σήμερα ακολουθεί τις ήπιες διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών δεικτών, χωρίς ακρότητες και χωρίς ισχυρές πρωτοβουλίες.

Διεθνώς το κλίμα είναι βελτιωμένο καθώς τα χρηματιστήρια απανταχού έχουν «επιστρέψει» με επιβλητικό τρόπο, πιστοποιώντας ότι η ρευστότητα είναι τεράστια και η επένδυση σε μετοχές η πιο προσφιλής επενδυτική επιλογή που παρέχει η επενδυτική βιομηχανία.

Οι αγορές, από τη μία δείχνουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στις γεωπολιτικές εξελίξεις και σ' όλες τις άλλες αρνητικές ειδήσεις όπως στο ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Βεβαίως, η πρόσφατη διόρθωση ήρθε υπό την απειλή της γενίκευσης του εμπορικού πολέμου που – έως τώρα – είναι ο μοναδικός και απόλυτος καταλύτης που δύναται να χαλάσει το παγκόσμιο momentum.

Όμως, η διαφαινόμενη καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Κίνας και η συμφωνίες που έχουν επέλθει – τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, είναι ικανή συνθήκη να οδηγήσει τις αγορές ξανά στα υψηλά τους. Αυτό άλλωστε δείχνουν ολοένα και πιο ξεκάθαρα οι δείκτες της Wall Street που είναι ο παγκόσμιος οδηγός του bull market…

Χθες, ο Dow Jones καταγράφοντας άνοδο 237 μονάδων επανήλθε μετά από αρκετές ημέρες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 27.000 μονάδων, απέχοντας – ποσοστιαία – πολύ λίγο από το ιστορικό υψηλό του! Πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους βρίσκονται και οι S&P 500 και Nasdaq που χθες ενισχύθηκαν 1% και 1,24% αντίστοιχα!

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον οι ασιατικοί δείκτες κινήθηκαν θετικά, με τον Nikkei 225 να κερδίζει 1,20% και τον Hang Seng +0,61%, ενώ ισορροπητικά με ήπια διορθωτικές τάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX της Φρανκφούρτης να παραμένει πάνω από τις 12.600 μονάδες!

Στο ίδιο μοτίβο και το ελληνικό χρηματιστήριο που κρατάει όλα τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (+3,84%), παραμένοντας σταθερά πάνω από τη ζώνη των 850 μονάδων, δείχνοντας ότι συγκεντρώνει δυνάμεις και περιμένει καταλύτες για την εισροή νέων κεφαλαίων, που θα ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 855 μονάδες με πτώση 0,31%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες κινούνται ήπια πτωτικά – διορθωτικά με τη Eurobank στο -1,13% και την Εθνική -1,09%, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στον ευρύτερο Large Cap.

Θετικά κινούνται τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Cenergy Holdings, ενώ υποχωρούν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Motor Oil, ΟΤΕ (διορθώνει από τα χθεσινά υψηλά σχεδόν έξι ετών), ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

Βελτιωμένη είναι και σήμερα η εικόνα στον Mid Cap όπου μόνο οι Profile και Παπουτσάνης είναι σε ήπια αρνητική τροχιά. Στον αντίποδα, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 3% η Intrakat και η Κέκροπας, άνω του 2% ενισχύονται οι Intralot, AS Company, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι AVAX, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Η MLS που μετά από μεγάλες πολυήμερες πιέσεις χθες αντέδρασε σε ποσοστό +3,38%, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά με πτώση 0,27%. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι υπέρ των αγοραστών, με 42 μετοχές σε άνοδο και 25 σε πτώση.