Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν με θετικό πρόσημο την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το πακέτο στήριξης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικών της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 349,75 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,24% με τον τραπεζικό τομέα να οδηγεί τα κέρδη με άνοδο 4%, ενώ απώλειες 2,5% σημείωσε ο τομές της υγείας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις  11.657 μονάδες με κέρδη 1,33%, ενώ άνοδο 1,79% κατέγραψε και ο δείκτης CAC 40 στην Γαλλία που έκλεισε στις 4.688 μονάδες.

Άνοδο 1,26% σημείωσε ο δείκτης FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία που διαμορφώθηκε στις 6.144 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 17.910 μονάδες με άνοδο 0,28%. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 2,44% και έκλεισε στις 7.174 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα, πακέτο συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ στον οποίο περιλαμβάνεται και το ταμείο ανάκαμψης πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ονομάζει το φιλόδοξο πρόγραμμα «Next Generation EU». Το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αγγίζει το ποσό των 750 δισ. ευρώ, ενώ ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 θα ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Κομισιόν προτείνει σήμερα ένα νέο εργαλείο ανάκαμψης, που ονομάζεται Next Generation EU, εντός του ανανεωμένου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Συνολικά, αυτό το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης θα διαθέσει 1,85 τρισ. ευρώ για να βοηθήσει να εκκινήσει η οικονομία μας και να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει», δήλωσε στην εισαγωγική τοποθέτησή της.