Κέρδη στην Ευρώπη με ώθηση τα εταιρικά αποτελέσματα

Κέρδη στην Ευρώπη με ώθηση τα εταιρικά αποτελέσματα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. 

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,5%, με τον τομέα των πρώτων υλών και των ταξιδιωτικό να ενισχύεται πάνω από 3%.

Στους εγχώριους δείκτες, άνοδο 0,47% σημείωσε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, που ολοκλήρωσε στις 12.660 μονάδες, όπως και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που ενισχύθηκε 0,9% στις 4.933 μονάδες.

Κέρδη της τάξης του 1,14% σημείωσε στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στις 6.104 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 0,64% στις 19.740 μονάδες.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε 0,26% στις 7.039 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε σε ήπια ανάπτυξη τον Ιούλιο καθώς άρχισαν να αίρονται κάποιοι από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, η ανάκαμψη όμως στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών ήταν λιγότερο έντονη από το αναμενόμενο.

Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 8,1% για το τρέχον τρίμηνο. Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit, που αποτελεί καλή ένδειξη οικονομικής ευρωστίας, έκανε άλμα στις 54,9 μονάδες έναντι 48,5 τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν 54,8 μονάδες. Βρισκόταν επί τέσσερις μήνες χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε στην τελευταία μέτρηση είναι ο ταχύτερος από τον Ιούνιο του 2018.

Στα εταιρικά νέα, ζημιές ύψους 230 εκατ. δολαρίων ανακοίνωση για το β' τρίμηνο του 2020 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, με τις πωλήσεις της να σημειώνουν πτώση εξαιτίας της πανδημίας. Παράλληλα, μείωση των κερδών της κατά 29% ανακοίνωσε η επίσης γερμανική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Allianz, ενώ η αντίστοιχη μείωση των κερδών για την εταιρεία αντασφάλισης Hannover Re άγγιξε το 40%.

Πτώση στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου, λόγω των υψηλότερων προβλέψεων ανακοίνωσε η γερμανική Commerzbank, η οποία αναμένει πως η τρέχουσα χρονιά θα είναι ζημιογόνος. Η τράπεζα ανακοίνωσε πως τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 21% στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις κινδύνου εκτινάχθηκαν στα 469 εκατ. ευρώ από 178 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας την αύξηση 6,8% που σημείωσαν τα έσοδα καθώς και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Ταυτόχρονα, με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου να δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν τις συζητήσεις ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος.