Κέρδη για τις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στα κρούσματα Covid-19

Κέρδη για τις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στα κρούσματα Covid-19

Ανοδικά ξεκινούν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα θύματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 500.000 παγκοσμίως, ενώ τα κρούσματα πέρασαν τα 10 εκατ. με αποτέλεσμα να «τρομάζουν» οι επενδυτές. «Σήμερα αναφέρουμε έναν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες σε όλο τον κόσμο (189.077 μολύνσεις), με αρκετές χώρες να αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε διάστημα εικοσιτετραώρου», ανέφερε αργά χθες Κυριακή ο ΠΟΥ στον καθημερινό του απολογισμό.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν αντίστοιχα 46.860 και 44.458 νέα κρούσματα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής. Επίσης, 19.906 νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Ινδία το Σάββατο.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,2%. Ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 0,65% στις 12.167 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει κέρδη 0,43% στις 4.930 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,63% στις 6.159 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,93%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,62% στις 7.222 μονάδες. 

Στα εταιρικά νέα, οι μετοχές της Wirecard σημείωσαν ράλι 188% καθώς η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της παρά την πτώχευση. 

H Airbus θα μειώσει την παραγωγή της κατά 40% για το δύο επόμενα χρόνια δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ο CEO της εταιρείας Γκιγιόμ Φορί. «Για τα δύο επόμενα χρόνια – 2020/21 – θεωρούμε ότι η παραγωγή και οι παραδόσεις θα βρίσκονται 40% χαμηλότερα από τα αρχικά μας σχέδια», είπε. Η Airbus είχε ως τώρα ανακοινώσει ότι ήταν πιθανό να μειώσει την παραγωγή της κατά το ένα τρίτο.

H Bundesbank θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Η απόφαση για το αν η Γερμανία θα πρέπει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανήκει στην Bundesbank, ανέφερε ένας από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση τον Μάιο σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ υπερέβη τις εξουσίες της με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας πάνω από 2 τρισ. ευρώ, δίνοντας εντολή στην Bundesbank να αποχωρήσει εκτός και αν η ΕΚΤ αποδείξει την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας μέσα σε τρεις μήνες.

Τέλος, το Βερολίνο επισκέπτεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου θα έχει τις πρώτες συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.