H Bundesbank θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ
Γερμανία

H Bundesbank θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Η απόφαση για το αν η Γερμανία θα πρέπει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανήκει στην Bundesbank, ανέφερε ένας από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση τον Μάιο σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ υπερέβη τις εξουσίες της με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας πάνω από 2 τρισ. ευρώ, δίνοντας εντολή στην Bundesbank να αποχωρήσει εκτός και αν η ΕΚΤ αποδείξει την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας μέσα σε τρεις μήνες.

Ο Πέτερ Χούμπερ, συντηρητικός δικαστής, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemaine Zeitung ότι το Δικαστήριο δεν εμπλέκεται πλέον και η απόφαση για τη συμμετοχή της Γερμανίας είναι καθαρά θέμα της κεντρικής τράπεζας.

«Η Bundesbank δεσμεύεται από την απόφασή μας, αλλά πρέπει να αποφασίσει με δική της ευθύνη το αν η αιτιολόγηση της ΕΚΤ ικανοποιεί ή όχι τις προϋποθέσεις μας», είπε ο Χούμπερ. «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εμπλέκεται πλέον».

Η απόφαση ξεκίνησε μια πρωτοφανή νομική αντιπαράθεση με ένα εθνικό δικαστήριο να προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο σε ένα όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρώντας να περιορίσει το πλαίσιο πολιτικής του, κίνηση που θεωρήθηκε παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Επιχειρώντας συμβιβασμό, η ΕΚΤ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να παραχωρήσει σημαντικά έγγραφα που υποστηρίζουν τις αποφάσεις της στον διευθυντή της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, που με τη σειρά του μπορεί να τα παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, όπως ορίζει η απόφαση του δικαστηρίου.