Ιταλικά μουσεία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο NFT

Ιταλικά μουσεία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο NFT

Την ώρα που πολλά μουσεία, αν δεν είναι απορριπτικά, τουλάχιστον κρατούν στάση αναμονής ως προς το ζήτημα των NFT’s, τα πολιτιστικά ιδρύματα στην Ιταλία κάνουν «ρεσάλτο» στην ψηφιακή εποχή, μετατρέποντας κλασικά έργα των συλλογών τους και οργανώνοντας σχετικές εκθέσεις. Συγκεκριμένα, μια έκθεση NFT παρουσιάστηκε στη διάρκεια της πρόσφατης Μπιενάλε στη Βενετία, ενώ το «Let’s Get Digital!» παίρνει σκυτάλη αυτόν το μήνα στο Palazzo της Φλωρεντίας.

Η Βενετία, τόπος προσέλκυσης των απανταχού φιλότεχνων και συλλεκτών, είχε ειδικό βάρος φέτος σε μια χρονική συγκυρία όπου ο κόσμος της τέχνης ξεμυτίζει από μία παρατεταμένη περίοδο εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων. Η NFT έκθεση με τίτλο «Decentral Art Pavilion» - η πρώτη στην ιστορική φουάρ -, κατέκλυσε ένα βενετσιάνικο παλάτι κι άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο, «κανάλι» στον ψηφιακό κόσμο της τέχνης. Προβάλλοντας έργα από τα μεγάλα ονόματα της ψηφιακής σκηνής – ανάμεσά τους οι Beeple, Robness, Ryan Koopmans, Alex Wexell, XCOPY - , το γεγονός ανέδειξε σε φυσικό χώρο έργα ψηφιακής τέχνης στους επισκέπτες που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν από κοντά την τελευταία εξέλιξη στα εικαστικά.

Τώρα, μια άλλη έκθεση στο περίφημο Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας με τον τίτλο – προτροπή «Let's Get Digital!», πρόκειται να ανοίξει τις πύλες της στις 18 Μαΐου. Όπως λένε οι διοργανωτές, το γεγονός έχει στόχο «να εξοικειώσει το πλατύ κοινό με τα έργα αυτά», παρουσιάζοντας δημιουργίες πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Την επιμέλεια έχουν αναλάβει από κοινού, ο διευθυντής του παλάτσο, Arturo Galansino, μαζί με τη Serena Tabacchi, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Ψηφιακής Τέχνης (MoCDA). Η έκθεση φιλοδοξεί να συνδυάσει «την πρωτοπορία και την παράδοση, την έρευνα και τη λαοφιλία», διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη και η τεχνολογία δημιουργούν νέες δυνατότητες για πειραματισμό, έρευνα και συνεργασία.

«Το Let’s Get Digital!» έχει στόχο να προσφέρει μια άμεση κι εύκολα κατανοητή εικόνα για την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην ψηφιακή τέχνη που πλέον καθιερώνεται παγκοσμίως» εξηγεί η Ταμπάκι. «Η αποκέντρωση, τα blockchains και τα NFT’s έχουν πιστοποιήσει και διαδώσει το έργο αμέτρητων καλλιτεχνών, οι οποίοι δε λογίζονταν με αυτή την ιδιότητα πριν από λίγα χρόνια».

Ανάμεσα στα κεντρικά σημεία της έκθεσης είναι μια εγκατάσταση στην αυλή του μεγάρου, κατά την οποία αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα προβάλλονται στους επισκέπτες την ώρα που εισέρχονται στον καταπράσινο χώρο του μουσείου. Εκεί, θα βρίσκεται και ο ψηφιακός καλλιτέχνης Beeple με μερικές από τις πιο γνωστές του ψηφιακές εικόνες. Τα πολιτιστικά ιδρύματα στη γείτονα χώρα ανοίγουν δρόμο στην εμπορική εκμετάλλευση NFT έργων, αλλάζοντας άρδην τον προγραμματισμό και το πνεύμα των εκθέσεων που παρουσίαζαν.