«Πρεμιέρα» για τα futures του Bitcoin με ράλι 20%

«Πρεμιέρα» για τα futures του Bitcoin με ράλι 20%

Αναστάτωση στις συναλλαγές προκάλεσε η διαπραγμάτευση των πρώτων futures του Bitcoin στο Χρηματιστήριο Παραγώγων του Σικάγο, την ώρα που το ψηφιακό νόμισμα έδωσε το πρώτο του «τεστ» ως προς τη διαχείριση της αυξημένης μεταβλητότητάς του.

Τα συμβόλαια ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στις 6 μ.μ. την Κυριακή στο Chicago Board Options Exchange, ανοίγοντας στα $15.460 πριν ξεπεράσουν τα $18.500, καθώς στη συνέχεια άνοιξαν και οι ασιατικές αγορές.

Δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών τα νέα συμβόλαια είχαν ενισχυθεί 10%, προκαλώντας μια δίλεπτη αναστολή των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια, «εκτοξεύτηκαν» 20% προκαλώντας αντίστοιχα μια ακόμα αναστολή, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις «κλασικές» μετοχές σε περίπτωση που κινηθούν με απότομο τρόπο.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε ρυθμιζόμενες συναλλαγές αποτελεί κρίσιμο σημείο για το μέλλον του Βitcoin, καθώς θα επιτρέψει στην αγορά να αποφανθεί, αν τελικά το ψηφιακό νόμισμα θα συνεχίσει την άνοδό του ή αν θ'' αρχίσει να υποχωρεί.

Μέχρι στιγμής, το trading του bitcoin γίνεται κυρίως από επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους σε μη ρυθμιζόμενες αγορές. Σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι χρήστες να πέσουν θύματα χάκερ, ακριβώς επειδή παρά τη διαφάνεια του blockchain, το υπόλοιπο περιβάλλον των κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί ακόμα να εγγυηθεί την ασφάλεια των συναλλαγών.

Οι dealers ανέφεραν ότι οι αρχικοί όγκοι ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ η κίνηση στην ιστοσελίδα του Cboe ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε καθυστερήσεις και διακοπές.

«Ήταν αρκετά εύκολες οι συναλλαγές», δήλωσε ο Joe Van Hecke, διευθύνων σύμβουλος στη Grace Hall Trading LLC, στο Bloomberg. «Νομίζω ότι η αγορά θα ισχυροποιείται καθώς περνάει ο καιρός».

«Δεδομένου του πρωτοφανούς ενδιαφέροντος για το Bitcoin, είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε στους πελάτες τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους», είχε δηλώσει ο Ed Tilly, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CBOE Global Markets τον προηγούμενο μήνα. Η διαπραγμάτευση των futures των Bitcoin θα είναι δωρεάν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.