Ισχυρή τραπεζική αντίδραση έως 14% στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ισχυρή τραπεζική αντίδραση έως 14% στο ελληνικό χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου με αιχμή τις τράπεζες προσπαθεί να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 550 – 560 μονάδων, παίρνοντας ώθηση από την απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει τα όρια στις αγορές ομολόγων 750 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Μολονότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες διορθώνουν σήμερα ύστερα από το εντυπωσιακό διήμερο ράλι που έχει προηγηθεί, το Χ.Α. που έχασε τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω της εθνικής εορτής, έχει λόγους καλύτερης εικόνας σήμερα, ενώ η εξέλιξη με τα ομόλογα, δίνει επιπλέον ισχυρή ώθηση.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 565 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,35%, ενώ έχει συνολική διακύμανση έως τώρα 4,62%, με χαμηλό ημέρας στο -0,99% και υψηλό στο +3,35%! Γενικώς η μεταβλητότητα σ’ όλη την αγορά είναι πολύ μεγάλη, πολλά μπορούν να διαφοροποιούν ταχύτατα.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 64 εκατ. ευρώ και παρ’ ότι δεν έχει την κλιμάκωση που έδειχνε η πρώτη ώρα συνεδρίασης, εντούτοις ήδη έχει ξεπεράσει τις «καθαρές» συναλλαγές της συνεδρίασης της Τρίτης.

O τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 300 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 336 μονάδες με νέο ράλι αντίδρασης +12,84%. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 10,90%, όμως τη Δευτέρα είχε εξαϋλωθεί σε ποσοστό 13,94%. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.372 μονάδες με άνοδο 2,97% έχοντας ημερήσια διακύμανση 4,86%.

Στις τράπεζες, η Eurobank ενισχύεται άνω του 14%, άνω του 13% κερδίζει η Εθνική, άνω του 11% η Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς βρίσκεται στο +9,45%.

Στον ευρύτερο FTSE 25, η πλειονότητα των τίτλων κινείται θετικά, όμως το volatility είναι πολύ αυξημένο, καθώς αρκετοί προβαίνουν σε πωλήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Κέρδη πάντως έχουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Σαράντης, Μυτιληναίος, Lamda Development κ.α., ενώ υποχωρούν οι Motor Oil, Τιτάνας, Coca Cola HBC και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη σημειώνουν μετοχές όπως Ολυμπιακή Τεχνική, MIG, Attica Bank, Intralot, Intracom Holdings και Intrakat, ενώ διορθώνουν από την άνοδο της Τρίτης μετοχές όπως Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας, Cenergy Holdings, Κρι Κρι, Quest Συμμετοχών και Profile.

Στο σύνολο της αγοράς, 61 μετοχές ενισχύονται έναντι 47 που υποχωρούν.