Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές εν μέσω φόβων για τον κορονοϊό

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές εν μέσω φόβων για τον κορονοϊό

Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εντείνονται οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση σε ενδεχόμενη εξάπλωση του νέου κορονοϊού, με τις κινεζικές αρχές να αναφέρονται σε πάνω από 2.700 κρούσματα και τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 80, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Στην τελευταία εξέλιξη της υπόθεσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του από «μέτριο» σε «υψηλό» για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον κορονοϊό σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα επίσης επιβεβαιώθηκε και ο πρώτος θάνατος στο Πεκίνο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 414,07 μονάδες με πτώση 2,26% και τον ευρέως εκτεθειμένο στην Κίνα τομέα των πρώτων υλών να σημειώνει βουτιά 4,3%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,29% στις 13.204 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 2,68% και έκλεισε στις 5.863 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 2,29% και ολοκλήρωσε στις 7.412 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 23.416 μονάδες με πτώση 2,31% και ο ισπανικός IBEX κατέγραψε απώλειες 2,05% κλείνοντας στις 9.366 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για σήμερα Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να επιτείνει την αντίδρασή της αν χρειαστεί.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα που εξετάζουν οι επενδυτές, στα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας, καταγράφεται νίκη του υποψηφίου της Κεντροαριστεράς, με τον Στέφανο Μπονατσίνι να διατηρεί προβάδισμα έναντι της υποψήφιας της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.