Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές - Πτώση άνω του 3% σε Λονδίνο, Παρίσι

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές - Πτώση άνω του 3% σε Λονδίνο, Παρίσι

Σημαντικές απώλειες για ακόμη μία συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού εντείνονται μεταξύ των επενδυτών. 

Το κλίμα στις ευρωαγορές επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την άρνηση της Γερουσίας στις ΗΠΑ να δώσει την έγκρισή της στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 2 τρισ. δολαρίων ώστε να τονωθεί η αγορά και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την έκδοση νέου χρέους αξίας 350 δισ. ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμα σαφές αν και πότε θα πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, η Goldman Sachs εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 1% το 2020 επισημαίνοντας ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη και από το έτος που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Η κρίση του κορονοϊού -ή ειδικότερα η απάντηση σε αυτή την κρίση- αντιπροσωπεύει ένα φυσικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας που είναι πρωτοφανής στη μεταπολεμική ιστορία» αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το πραγματικό ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες συρρικνώνεται «πολύ απότομα» κατά το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 24% στις ΗΠΑ.

Το κλίμα αντιστράφηκε προσωρινά, αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μίας σειράς επιπλέον μέτρων που θα βοηθήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα μετά την κρίση του κορονοϊού. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει είναι η δέσμευση να συνεχιστεί απεριόριστα το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE).

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σημαντικά κατά 4,3% και διαμορφώθηκε στις 280,43 μονάδες.

Στην Γερμανία, ο δείκτης DAX έκλεισε στις 8.741 μονάδες με πτώση 2,1%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3.914 μονάδες με απώλειες της τάξης του 3,31%.

Αντίστοιχη εικόνα και και στην συνεδρίαση του δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε με πτώση 3,79% στις 4.993 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 15.559 μονάδες με απώλειες 1,09%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με πτώση 3,31% στις 6.230,20 μονάδες.