Ήπια πτώση για το ευρώ

Ήπια πτώση για το ευρώ

Πτώση έναντι της πλειοψηφίας των άλλων νομισμάτων καταγράφει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς οι φόβοι της ύφεσης και του αποπληθωρισμού έπληξαν το ευρώ, το οποίο έως τώρα συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα «ασφαλή καταφύγια», με τους επενδυτές να στρέφονται στο ιαπωνικό γεν.

«Το ισχυρό γεν ξεχωρίζει, όσο παραμένουμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον κινδύνου» ανέφερε στο Reuters, ο Stephen Gallo, στρατηγικός αναλυτής της BMO στο Λονδίνο.

Σημειώνεται πως το γεν ενισχύθηκε νωρίτερα έναντι όλων, εκτός από δύο, βασικών νομισμάτων.

Το ευρώ υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου, στα 1,1098, ενώ έναντι του γεν καταγράφει πτώση 1% στα 129,1760. Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί 0,5% έναντι του γεν στα 116,3850.

«Οι επενδυτές δεν μπορούν να αποφασίσουν σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, αλλά ο κίνδυνος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού αυξάνεται. Δεν είναι αρκετό το ότι τα αποτελέσματα των εταιρειών δεν είναι πολύ άσχημα. Το κλίμα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα», ανέφερε στο Bloomberg, ο Francois Savary, της Prime Partners.

«Είναι ένα δύσκολο αγοραίο περιβάλλον. Ήλπιζα για μια ανάκαμψη στην αγορά αλλά έπειτα από την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο Gerhard Schwarz της Baader Bank στο Μόναχο. «Τα οικονομικά νέα πρέπει να βελτιωθούν».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν το δολάριο στη μεγαλύτερη πτώση από την ημέρα που η Fed ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν επτά χρόνια, έως την Παρασκευή όπου τα στοιχεία για την ανεργία και την αύξηση των μισθών το βοήθησαν να σταθεροποιηθεί.