Ήπια διακύμανση και συσσώρευση μεταξύ 630-640 μονάδων στο ΧΑ

Ήπια διακύμανση και συσσώρευση μεταξύ 630-640 μονάδων στο ΧΑ

Την πορεία εξισορρόπησης, συσσώρευσης και στάσης αναμονής των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου και του 1ου εξαμήνου 2020, με το Γενικό Δείκτη σε ήπια διακύμανση μεταξύ 630 – 640 μονάδων, με μεικτή εικόνα στο ταμπλό και μικρό τζίρο.

Σήμερα ολοκληρώνεται το 1ο εξάμηνο του 2020, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 30,63%, τον FTSE 25 να χάνει 33,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 59,81%, παρά την αντίδραση που έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Ήταν ένα εξάμηνο εξαιρετικά πυκνών εξελίξεων, με την κρίση του κορονοϊού να δεσπόζει και να αλλάζει το status quo σε οικονομίες, κοινωνίες, κατανάλωση, επιχειρηματικότητα και αγορές. Ο Γενικός Δείκτης από το υψηλό πενταετίας των 949,20 μονάδων που βρέθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020 έπεσε στις 469,55 μονάδες στις 17 Μαρτίου, μέσα σ’ ένα πρωτοφανή πανικό ρευστοποιήσεων.

Έκτοτε η αγορά καταγράφει αντίδραση κοντά στο 30%, όμως υπολείπεται πάνω από 300 μονάδες από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ή ποσοστό 33%.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 636 μονάδες με εναλλαγές στα πρόσημα, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ. Όλες τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά κινείται μέσα στο εύρος των 630 και 680 μονάδων, δείχνοντας σημάδια κόπωσης και αδυναμίας να βγει – ανοδικά – από αυτό το εύρος.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, η διαγραμματική εικόνα δεν αλλάζει καθώς αυτή η περιοχή θεωρείται «ζώνη της αδιαφορίας» αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ο ίδιος τονίζει πως τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκη, τονίζει πως οι 630 μονάδες είναι η κοντινή και σημαντική στήριξη, ενώ οι 667 μονάδες είναι η πρώτη κοντινή αντίσταση, που αν διασπαστεί μπορεί να φέρει ξανά την αγορά προς τις 682 μονάδες.

Θυμίζουμε πως ήδη το Χ.Α. έχει συμπληρώσει τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτι λιγότερο από 6%, ο FTSE 25 χάνει 6,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 10,47%. Ο FTSE 25 σήμερα διαπραγματεύεται στις 1.529 μονάδες με πτώση 0,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 356 μονάδες με άνοδο 0,34%.

Οι τράπεζες κινούνται ήπια θετικά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο momentum, ενώ μόνο η Alpha Bank ενισχύεται άνω του 1%. Στον ευρύτερο Large Cap, η Ελλάκτωρ ενισχύεται άνω του 2%, ενώ θετικά κινούνται και οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΔΕΗ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠE και Motor Oil. Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ πιέζεται άνω του 4% καθώς σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα, ενώ η Jumbo υποχωρεί κατά 0,88% καθώς επίσης υπάρχει αποκοπή μερίσματος.

Στον Mid Cap, αντίδραση άνω του 5% βγάζει η Intrakat, άνω του 3% κερδίζουν οι MIG και Ολυμπιακή Τεχνική, ενώ θετικά κινούνται και οι ΕΥΔΑΘ, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Πλαίσιο, Έλτον και Κρι Κρι. Αντιθέτως, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΙΑΣΩ, ΟΛΘ, Quest Συμμετοχών και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 47 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 που υποχωρούν.