ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Ήπια αντίδραση για το ευρώ σε ένα περιβάλλον προσωρινής ισορροπίας στις αγορές

Ήπια αντίδραση για το ευρώ σε ένα περιβάλλον προσωρινής ισορροπίας στις αγορές

Επανήλθε πάνω από το επίπεδο του 1,2050 το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς το αμερικανικό δολάριο περιορίζει τα χθεσινά του κέρδη, εν μέσω υποχώρησης των αποδόσεων των τίτλων χρέους του αμερικανικού δημοσίου. Η περαιτέρω ανοδική πορεία φαίνεται να δυσκολεύει πάντως για το ευρώ καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον αρνητικό αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, αναμένονται με ενδιαφέρον από τους επενδυτές οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ στη συνέχεια της ημέρας.

Από θεμελιώδης άποψης σχεδόν τα ίδια βασικά ζητήματα απασχολούν τις αγορές, όπως το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και η εξέλιξη της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να προωθεί το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αντιμετωπίζει κάποια απροθυμία από τον γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, ο οποίος είναι ο πιο συντηρητικός δημοκράτης. Ο βουλευτής της Δυτικής Βιρτζίνια αντιτίθεται στην έγκριση μέτρων που θα παραβίαζαν τον «κανόνα Byrd», ο οποίος που περιορίζει κάθε νομοθεσία που ψηφίζεται με μικρή πλειοψηφία σε αυστηρά δημοσιονομικές κινήσεις.

Εάν ο Τζο Μπάιντεν επιτύχει ένα μικρότερο πακέτο - ή υπάρξει καθυστέρηση -  θα ωθήσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στα ομόλογα, εν μέσω προοπτικών χαμηλότερης ανάπτυξης και λιγότερης έκδοσης χρέους. Αυτό με τη σειρά του θα περιορίσει τις αποδόσεις, άρα εν μέρει θα πλήξει το δολάριο αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει τις ανησυχίες στις χρηματαγορές - που περιμένουν πολλά από τον πακτωλό χρημάτων στην οικονομία - και είναι πιθανόν να τις θέσει σε περιβάλλον σημαντικής διόρθωσης και άρα σε αγορές δολαρίων ως νόμισμα «καταφύγιο».

Είναι γεγονός ότι είναι αρκετά νεφελώδης η μελλοντική πορεία της ισοτιμίας, καθώς αρκετοί παράγοντες λειτουργούν αμφίδρομα και εμποδίζουν επί του παρόντος σημαντική έντονη κατεύθυνση προς μία πλευρά. Συνεχίζουμε λοιπόν να διατηρούμε το βασικό σενάριο ότι η ισοτιμία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε ένα περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων και προς τις δύο πλευρές.

Από τεχνικής εικόνας το διάγραμμα δείχνει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα υπέρ των πωλητών της ισοτιμίας. Η δυναμική στο γράφημα τεσσάρων ωρών είναι προς τα κάτω και το EUR/USD συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200 ημερών.

Η αντίδραση της ισοτιμίας από το χθεσινό χαμηλό το 1,2022 υποστηρίχθηκε και από το δείκτη σχετικής αντοχής, ο οποίος είχε ήδη υποχωρήσει στο επίπεδο του 30 σε σημείο υπέρ-πώλησης, οπότε αρκετοί traders ακολούθησαν το δείκτη αυτό προκειμένου να ρευστοποιήσουν τις ήδη ανοιχτές τους θέσεις.

Τα σημαντικά επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν σχεδόν τα ίδια όπως ήταν τις προηγούμενες ημέρες, με το ψυχολογικό επίπεδο του 1,20 και το χαμηλό του 2021 στο 1,1950 να είναι τα κυριότερα σημεία στήριξης. Ενώ αντιστοίχως από την άλλη πλευρά το 1,2080 και το 1,2115 είναι τα κοντινότερα σημεία αντίστασης.