7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με ώθηση από τη θετική αντίδραση της Wall Street χτες και τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση του κλάδου των υπηρεσιών στη Γερμανία, ενώ στην Βρετανία οι λιανικές πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα διπλάσιο των εκτιμήσεων τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,05% και κινείται στις 442,1 μονάδες, με ώθηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που σημειώνουν άνοδο 0,6%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, στη Γερμανία ο DAX καταγράφει άνοδο 0,12% κινούμενος στις 15.389 μονάδες, στην Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,3% και κινείται στις 6.362 μονάδες, ενώ αντίθετα με το κλίμα της ημέρας στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,5% στις 6.978 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,4% κινούμενος στις 24.805 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ενισχύεται κατά 0,16% στις 9.138 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία πραγματοποίησαν άλμα 9,2% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας έτσι τη μεγαλύτερη τους αύξηση από τον Ιούνιο, σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών της χώρας.

Μάλιστα η αύξηση ήταν διπλάσια των εκτιμήσεων αναλυτών σε έρευνα του Reuters, δείχνοντας ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει αρχίσει να ανεβάζει σημαντικά ρυθμούς.

Στην Γερμανία, ο κλάδος των υπηρεσιών ενισχύθηκε έντονα τον Μάιο σύμφωνα με τον δείκτη PMI της Markit, ωστόσο η μεταποιητική δραστηριότητα επιβράδυνε ελαφρώς.

Τέλος, στο μέτωπο της πανδημίας, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που ανάπτυξε από κοινού με την Pfizer είναι πιθανότατα εξίσου αποτελεσματικό ενάντια της νέας ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο τίτλος της Richemont σημειώνει κέρδη 5%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 38% στο οικονομικό έτος του 2020/21.

Η CTS Eventim ενισχύεται κατά 4,4% αφότου η Commerzbank αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή της, ενώ αντίθετα η Lufthansa βυθίζεται με απώλειες άνω του 6,3% αφότου η οικογένεια Τίλε, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής αεροπορικής, πούλησε πάνω από το μισό της συμμετοχής της.