Η Wall Street και η πανδημία «έσωσαν» τις αμερικανικές τράπεζες

Η Wall Street και η πανδημία «έσωσαν» τις αμερικανικές τράπεζες

Εκ των αποτελεσμάτων που δημοσιοποιήθηκαν, αποδείχτηκε ότι το 2020 ήταν μια εξαιρετική και προσοδοφόρα χρονιά για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Η υστέρηση των εσόδων από την εμπορική και καταναλωτική δραστηριότητα, λόγω της πανδημίας από τον covid-19, όχι μόνο εξισορροπήθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε από τα έσοδα από άλλες τραπεζικές δραστηριότητες, που γνώρισαν μεγάλη άνθηση μέσα στο περασμένο δωδεκάμηνο.

Τα τραπεζικά έσοδα από την αγορά των SPACs και των IPOs, από τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων, από τον υπερβολικό όγκο των συναλλαγών στα χρηματιστήρια και από τις αμοιβές από τη διαχείριση χαρτοφυλακίων, ξεπέρασαν μέσα στο 2020 κάθε προσδοκία.

Αυτό δεν είναι τόσο αποτέλεσμα των δικών τους ενεργειών, όσο αποτέλεσμα των πολιτικών της Fed, που προσέδωσαν στις χρηματιστηριακές αγορές μια πρωτοφανή δυναμική. Σαν αποτέλεσμα, όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία πήραν φωτιά. Μπροστά στη θέα του «φθηνού χρήματος», οι εταιρείες προσέφυγαν στις αγορές μέσω δυο διαφορετικών εκδόσεων, για να αποκτήσουν ρευστότητα.

Έτσι από τη μια εξέδωσαν χρέος, μέσω ομολογιακών δανείων και από τη άλλη εξέδωσαν μετοχές, που διέθεσαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω της εισόδου τους στις χρηματιστηριακές αγορές. Και οι δυο τύποι εκδόσεων γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Και αυτό,  διότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα, αναζητούσε τοποθετήσεις και αποδόσεις.

To αντίθετο ακριβώς, συνέβη με τις χρηματοδοτήσεις των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετώπισαν την κρίση με προσοχή αλλά και φόβο, όσον αφορούσε την επέκταση τους και τη στήριξη τους στον τραπεζικό δανεισμό.

Ασφαλώς τα αποτελέσματα των μεγάλων εκπροσώπων του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, που εδράζονταν πάνω στα έσοδα από τις «αγορές» και όχι από την πραγματική οικονομία, μοιάζουν με μαγική εικόνα. Δεν παύουν όμως να είναι πραγματικά κέρδη, που στηρίζουν τους ισολογισμούς και ικανοποιούν  τους μετόχους τους.

Εκτός από τους προαναφερθέντες τομείς, ο τομέας των τίτλων σταθερού εισοδήματος, των νομισμάτων και των εμπορευμάτων, που στις ΗΠΑ μπαίνουν κάτω από το ακρωνύμιο FICC (Fixed Income, Currency & Commodity), δημιούργησε τραπεζικά έσοδα της τάξεως των $68 δισ. Τα υψηλότερα στην τελευταία δεκαετία.

Η Bank of America, εμφάνισε τα υψηλότερα έσοδα από τις συναλλαγές της στις χρηματιστηριακές αγορές, μετά από 2009. Τα έσοδα από το trading που πραγματοποίησε η Goldman Sachs, ήταν τα υψηλότερα της δεκαετίας. Τα έσοδα της Citibank, από το  τμήμα του investment banking και του trading, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ακόμα και η Morgan Stanley, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη έκθεση την παραδοσιακή τραπεζική και εξειδικεύεται περισσότερο στα της Wall Street, είδε τα αποτελέσματα της  να υπερβαίνουν κάθε προσδοκία.

Με δυο λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι, το 2020 ήταν η χρονιά που τα έσοδα στις τράπεζες δεν τα έφερε η αποκαλούμενη Main Street, δηλαδή οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά η Wall Street, δηλαδή οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, οι μεγάλοι επενδυτές και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

 Να δούμε πως θα εξελιχθεί το 2021, μέσα στο οποίο οι αναλυτές αναμένουν «defaults» στα στεγαστικά δάνεια και στα δάνεια των νοικοκυριών, των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.  

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.