Η υψηλή μόχλευση των traders και τα παράγωγα «κλόνισαν» τα κρυπτονομίσματα

Η υψηλή μόχλευση των traders και τα παράγωγα «κλόνισαν» τα κρυπτονομίσματα

Έπειτα από μια εκρηκτική άνοδο, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων παρουσίασαν διορθωτικές τάσεις, με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα, που προκλήθηκαν κυρίως από τις κινήσεις των νέων επενδυτών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διακυμάνσεις όπως τις έχουμε ζήσει το 2017. Από το υψηλό των $19.500 που σημείωσε την Τετάρτη, μέχρι το χαμηλό των $16.350 της Πέμπτης, θα αναλύσουμε τι συνετέλεσε στην πτώση του Bitcoin που άγγιξε το 15%.

Θέσεις με υψηλή μόχλευση

Η βασική αιτία είναι οι ρευστοποιήσεις σε ανταλλακτήρια παραγώγων με υψηλή μόχλευση που αγγίζει ακόμα και τις 100 φορές! Οι επενδυτές έχουν χρησιμοποιήσει υψηλό δανεισμό, θεωρώντας πως η τιμή του δημοφιλούς ψηφιακού νομίσματος θα κινηθεί ανοδικά και θα μπορέσουν να αποκομίσουν γρήγορια κέρδη. Ωστόσο, όταν η αξία διαπραγμάτευσης δημιούργησε σημάδια κόπωσης, τα ανταλλακτήρια έσπευσαν να ρευστοποιήσουν ή να κλείσουν αυτές τις θέσεις. Η εκκαθάριση των θέσεων συμβαίνει όταν οι επενδυτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στο περιθώριο που ορίζει η μόχλευση με το υπόλοιπο που έχουν στον λογαριασμό τους.

Συνολικά περισσότερα από $ 2 δισ. σε θέσεις παραγώγων ρευστοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Το συγκεκριμένο ξέσπασμα ήταν αναμενόμενο, καθώς το κόστος για την διατήρηση ανοικτών θέσεων long (γνωστό ως funding rate) είχε εκτοξευθεί στο υψηλό αρκετών μηνών στα 0,098% τις τελευταίες ημέρες. Το funding rate υπολογίζεται και παρακρατείται κάθε οκτώ ώρες. Με την ρευστοποίηση το funding rate επανήλθε στα 0,011% σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικών δεδομένων Glassnode.

Το ανταλλακτήριο Binance αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο όγκο ρευστοποιήσεων αξίας περίπου $840 εκατομμυρίων, ενώ ακολούθησε το Huobi & Okex.

Τεχνική διόρθωση

Μέσα σε μια περίοδο επτά εβδομάδων, το Bitcoin σκαρφάλωσε από τα $10.000 στα $19.000 οπότε ήταν αναμενόμενη ανά πάσα στιγμή η διόρθωση. Ακόμα και σε προηγούμενα markets με θετικό πρόσημο ( bull markets) το $BTC είχε σημειώσει διορθώσεις στο επίπεδο του -20%.

Άλλοι λόγοι

Μια ανακοίνωση από τον CEO του Coinbase Brian Armstrong, πως ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα βιαστεί να θεσπίσει νομοθεσία για τα αυτόνομα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, τα οποία θα πρέπει να προσφέρουν πλέον ελέγχους KYC & AML

Το κινεζικό ανταλλακτήριο ΟΚΕΧ μετά από μια περίοδο σαράντα ημερών, επέτρεψε ξανά τις αναλήψεις κρυπτονομισμάτων. Όπως έγινε γνωστό ο βασικός μέτοχος ( και από ότι φαίνεται μοναδικός διαχειριστής των κλειδιών του ανταλλακτηρίου) κρατούνταν από την αστυνομία σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος και συνεργάστηκε με τις αρχές. Η υπόθεση φαίνεται να μην αφορά το ανταλλακτήριο, αλλά συνδεδεμένη εταιρεία κατασκευών στον Χονγκ Κονγκ. Με την σημερινή έναρξη των αναλήψεων, είναι πολύ πιθανό αρκετοί να προχώρησαν σε πώληση των θέσεων τους και να εισέπραξαν κέρδη. Στις 16 Οκτωβρίου όπου ήταν η ημέρα που σταμάτησαν οι αναλήψεις το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα διαπραγματε​ύονταν μόλις στα  $11.500, οπότε απελευθερώθηκαν “εγκλωβισμένα” κέρδη - για καλό όσων χρησιμοποιούσαν το ανταλλακτήριο.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκλήθηκε στην αγορά, είναι και ότι το μεγαλύτερο αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών προβλημάτων από την αυξημένη χρήση.

Μακροπρόθεσμα η αυξανόμενη ανταπόκριση των θεσμικών επενδυτών, και η συνεχή υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων από εφαρμογές fintech και τραπεζικά ιδρύματα, παρουσιάζει μόνο θετικό πρόσημο για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.