Η πυξίδα για την επόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η πυξίδα για την επόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα επενδυτικά διλήμματα σε παρόμοιες πολεμικές περιστάσεις οδηγούν σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές, άλλωστε οι καταγραφείσες  τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου πλησιάζουν τα ιστορικά ρεκόρ με τις αντίστοιχες του φυσικού αερίου να έχουν πραγματικά απογειωθεί. Yψηλό το κόστος απορρόφησης των ενεργειακών κραδασμών, αλλά και η Ευρώπη επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά. Ποιες μετοχές θα οδηγήσουν την επόμενη μέρα εφόσον μειωθούν οι αναταράξεις;

H ανάγκη διεξόδου από την πολεμική σύρραξη  των εμπλεκομένων πλευρών, οδήγησε σε μια  ευδιάκριτη αποκλιμάκωση σε επίπεδο δηλώσεων, γεγονός που οδήγησε σε έντονες τεχνικές αντιδράσεις τα διεθνή χρηματιστήρια  και σε ανάλογες κάθετες πτήσεις των εμπορευμάτων. 

Πρωτοστάτης στην Ευρώπη ο δείκτης Dax στη Φραγκφούρτη με κέρδη 7,94 %, όχι ευκαταφρόνητη όμως και η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου που έδωσε ένα +4,22% με πρωταγωνιστή φυσικά τον Τραπεζικό κλάδο (+7,91%) που είχε καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες από το ξεκίνημα του πολέμου.

DAX  HMEΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Τα επενδυτικά διλήμματα σε παρόμοιες περιστάσεις οδηγούν σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές, άλλωστε οι καταγραφείσες τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου πλησιάζουν τα ιστορικά ρεκόρ με τις αντίστοιχες του φυσικού αερίου να έχουν πραγματικά απογειωθεί. 

 ‘Ένδειξη των υπερβολικών διακυμάνσεων οι χθεσινές τιμές αργά χτες το βράδυ που το brent  υποχωρούσε κατά -14%  στα 110 δολάρια, ο δε χρυσός επέστρεφε κάτω  από τα 2000 χιλ. δολάρια, στα 1986 $ υποχωρώντας κατά -2,8%, «πιέζοντας» για θετικά μηνύματα από τις πολεμικές διαπραγματεύσεις.

Εφόσον οι τιμές παραμείνουν στα παρόντα υψηλά επίπεδα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες  θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας που μπορεί να φτάσει έως τα 550 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη JP. Morgan αυτό το εισοδηματικό σοκ αντιστοιχεί στο 4,5% της ετήσιας παραγωγής της ευρωζώνης.  Είναι αποτέλεσμα αφενός της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους του Δυτικού Κόσμου στη Ρωσία, αφετέρου στο γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει σε υψηλό βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό της αέριο.

Η Ευρώπη που αυτή τη φορά έδειξε αυξημένα αντανακλαστικά  στην πολεμική κρίση, στρέφει τα μάτια της σήμερα σε  δυο πολύ σημαντικά γεγονότα: Στη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν σημαντική απόφαση όσον αφορά την πρόταση  έκδοσης ευρωομολόγου που να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση και που θα είναι συνέχεια της μεγάλης στροφής που επέδειξαν την προηγούμενη χρονιά  με την υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ύψος του ποσού και οι διαδικασίες εκταμίευσης πόρων προς αυτή την κατεύθυνση είναι υπό επεξεργασία, ενώ ταυτόχρονα θα συζητηθεί και η πρόταση «έξι σημείων» του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο και εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η ΕΚΤ που ενδεχομένως οδηγηθεί σε αλλαγή πολιτικής με τα νέα «πολεμικά» δεδομένα προς μια πιο ήπια στάση, οι επενδυτικές σκέψεις προσανατολίζονται στη συμπεριφορά των μετοχών, δεδομένης της μεγάλης πτώσης  από τα υψηλά των 970 μονάδων και τις ακόμα μεγαλύτερες που έχουν υποστεί συγκεκριμένοι τίτλοι.

Η χθεσινή αντίδραση ήταν απολύτως ενδεικτική της αύξησης της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις  αγορές υπό αυτές τις συνθήκες.

Σε κάθε  πόλεμο και στις αντιδράσεις της ενημέρωσης και του ενδιαφέροντος παγκοσμίως, η υπερβολή είναι το πρώτο που γεννιέται και η αλήθεια είναι το πρώτο που πεθαίνει. 

Ο σκεπτόμενος επενδυτής θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τη μεγάλη εικόνα: Στις τράπεζες λόγου χάρη είναι λογικό οι διοικήσεις να είναι ανήσυχες  και όσον αφορά την πιθανότητα ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων και στη στασιμότητα των καταθέσεων. Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα. Η διάρκεια της ενεργειακής αστάθειας είναι το σημείο κλειδί στην ανάγνωση της λύσης αυτών των προβλημάτων.

Από την άλλη, με δεδομένο το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια με τον πακτωλό εισροών, αλλά και του διαφαινόμενου πακέτου για την ενέργεια, οι τράπεζες θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην προσπάθεια αποφυγής μιας επερχόμενης μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης. Ως εκ τούτου και χρηματιστηριακά, ειδικά από τα παρόντα επίπεδα (πολύ κοντά στις  τιμές  των δυο τελευταίων αυξήσεων ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ) ο κλάδος θα έχει την τιμητική του εφόσον ομαλοποιηθούν οι πολεμικές συνθήκες που είναι η γενεσιουργός αιτία της εκτίναξης των τιμών εμπορευμάτων, πρώτων υλών και πληθωρισμού.

ΔΤΡ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ  ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο Δείκτης αρνήθηκε να υπερβεί το επίπεδο των 735-750 μονάδων και υπό το βάρος του πολέμου έχασε τα κέρδη 11 εβδομάδων και επέστρεψε στη σημαντική στήριξη των 506 μονάδων απ' όπου και αποπειράται την ανοδική του αντίδραση. 

Αδυναμία κίνησης και υπέρβασης των 575 μονάδων, θα επαναφέρει τις πιέσεις με μακρύτερο στόχο τις 470 μονάδες ένα το οχυρό των 506 κατακτηθεί. Αντίθετα, η δυναμική επαναφορά πάνω από τις 575 μονάδες  θα επαναφέρει τον δείκτη προς τις 605 μονάδες, σημείο από όπου μπορεί να «κοιτάξει» προς υψηλότερα επίπεδα.

Πολλές ακόμα είναι οι περιπτώσεις που στη διάρκεια ομαλοποίησης και λόγω θεμελιωδών μεγεθών και δραστηριότητας θα μπορούσαν να αντιδράσουν ικανοποιητικά οδηγώντας την αγορά.  

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ  με ιδιαίτερα αυξημένα περιθώρια διύλισης, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που ευνοείται από τις υψηλές τιμές αλουμινίου, η CENERGY που μπορεί να έχει συμμετοχή σε οποιαδήποτε μεταστροφή στον κλάδο της ενέργειας, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα  της επόμενης ημέρας.