Η καθαρή ενέργεια και οι προσδοκίες της αγοράς
Το βαρόμετρο του ΧΑ

Η καθαρή ενέργεια και οι προσδοκίες της αγοράς

Του Μιχάλη Μιχαηλίδη – Από τη στήλη του Φιλελεύθερου «Το βαρόμετρο του Χ.Α.»

Η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές φυσικού αερίου, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι τομείς που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας που σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας θα προσελκύσουν για την επόμενη δεκαετία ένα ποσό της τάξης των 44 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διπλασιαστεί μετά το 2005 παρά το γεγονός της επιβράδυνσης του ρυθμού τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης μεταφορών και της αυξανόμενης κατανάλωσης ενέργειας.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να αυξήσουν συλλογικά το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον στο 32% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ηδη κάποιες χώρες βρίσκονται πάνω από το 30%, όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, ενώ αντίθετα άλλες κάτω από το 10%, όπως οι Κάτω Χώρες, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και η Ελλάδα δεν μπορεί εξερχόμενη της κρίσης να μη συμμετάσχει μέσω κεντρικής πολιτικής καθοδήγησης, αλλά και μέσω των εταιρειών που παρουσιάζουν υψηλή δραστηριότητα στην ανάπτυξη και λειτουργία των ΑΠΕ.

Η λογική της διαμόρφωσης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι η κινητοποίηση βιώσιμων επενδύσεων και ο συνδυασμός της τεχνολογικής εξέλιξης με την αξιοποίηση των πράσινων επενδυτικών εργαλείων.

Η ανάγκη για την ενεργειακή μετάβαση έχει στρέψει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προς τη χρήση αυτών των εργαλείων (πράσινα ομόλογα-green bonds, πράσινα δάνεια-green loans). Kεντρικός στόχος για την Ελλάδα είναι η μείωση των συνολικών εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 πάνω από 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, μέσω της απολιγνιτοποίησης της οικονομίας έως το 2028 και της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα στο 35% έως το 2030, από περίπου 18% που βρίσκεται σήμερα.

Η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές φυσικού αερίου, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι τομείς που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, θα προσελκύσουν για την επόμενη δεκαετία ποσό της τάξης των 44 δισ. ευρώ

Πέντε εισηγμένες, η αιχμή του δόρατος

-Σημαντικός παράγοντας σε όλο αυτό εγχείρημα είναι ο τραυματισμένος γίγαντας, η ΔΕΗ, που πρέπει να αποτελέσει για τη χρονιά που διανύουμε το μεγαλύτερο στοίχημα εταιρικού μετασχηματισμού, προκειμένου αρχικά να ορθοποδήσει και στη συνέχεια να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό της μίγμα. Η χρηματιστηριακή κίνηση του τίτλου το τελευταίο οκτάμηνο από το 1,3 € στα 4,30 €, μια απόδοση της τάξεως του 230%, αποτυπώνει τις προσδοκίες των επενδυτών για το νέο επιχειρησιακό της πλάνο, αλλά συγκέντρωσε και το ενδιαφέρον των διεθνών αναλυτών, παρά τα ενδογενή διαχρονικά προβλήματα της επιχείρησης, που πρέπει να περάσει σε φάση μεταρρυθμιστικής υλοποίησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Στον καθαρά ιδιωτικό τομέα, η Μυτιληναίος είναι η εταιρεία που θεμελίωσε τον πρώτο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου νέας γενιάς με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) και που όταν λειτουργήσει θα αποδίδει 826 ΜW στο δίκτυο, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους ηλεκτροπαραγωγούς στην Ευρώπη.

-Η αφαίρεση από το σύστημα παραγωγής ισχύος 3,4 GW λόγω της παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι ο καταλύτης για νέες επενδύσεις και αυτό διαφαίνεται και από τα σχέδια των υπόλοιπων ομίλων: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας ισχύος 665 MW που προορίζεται να κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Ο όμιλος πρωταγωνιστεί και λόγω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στη χώρα.

-Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ εξασφάλισε μόλις άδεια ισχύος 566 MW σε ιδιόκτητο οικόπεδο, με σκοπό να καλύψει, όχι μόνο τις δικές της ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες, αλλά και άλλων εταιρειών.

-Αδεια παραγωγής μεγάλης ισχύος 826 MW εκδόθηκε και για την Εlpedison, που αναμένει την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Εν κατακλείδι, το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια και η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα διαφοροποιώντας την οικονομία της για να μπορεί να συμμετάσχει στην ενεργειακή επανάσταση που έρχεται. Οι εισηγμένες, που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη μετάβαση αυτή, θα ενσωματώσουν και τις προσδοκίες των επενδυτών για τα επόμενα χρόνια.

Η μετοχή της εβδομάδας

Δρομέας

Ένας μεγάλος πυθμένας τύπου rounding bottom έχει δημιουργηθεί από την κίνηση της μετοχής διάρκειας ήδη εξήμισι ετών.Το τελευταίο δεκάμηνο ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί, όπως επισημαίνεται στο γράφημα και ο τίτλος κινείται προς την ολοκλήρωση του πυθμένα στην Χ100 στα 0,58€, που αποτελούν και τα υψηλά επταετίας. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική αντίσταση που με την ανοδική διάσπασή της η λύση του πυθμένα θα δώσει μεσοπρόθεσμο στόχο την ΑΒ στα 0,95€. Άρνηση υπέρβασης των 0,58€ μπορεί να επιφέρει διόρθωση με στήριξη στα 0,4650€. Ο μηνιαίος ταλαντωτής RSI 14 οριακά αγγίζει την υπερτιμημένη ζώνη.  

*Η στήλη «Το βαρόμετρο του Χ.Α.» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου.