Η Fed δεν «έπεισε» την Wall Street

Η Fed δεν «έπεισε» την Wall Street

Συνέχισε την καθοδική της πορεία η αμερικανική αγορά, καθώς η νέα ισχυρή παρέμβαση Fed δεν φάνηκε αρκετή για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών από την εξάπλωση του κορονοϊού, την ώρα που η Γερουσία δεν ψήφισε ούτε και σήμερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της ασθένειας.

Ειδικότερα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η Γερουσία των ΗΠΑ αρνήθηκε για δεύτερη φορά να δώσει την έγκρισή της στο σχέδιο της κυβέρνησης ύψους 2 τρισ. δολαρίων για να τονωθεί η αγορά και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία «είναι κοντά» και πως πρέπει να επιτευχθεί σήμερα, ωστόσο το πακέτο μέτρων βρίσκει αντίσταση στους Δημοκρατικούς που έχουν την πλειοψηφία στο σώμα και θεωρούν ότι η βοήθεια είναι προσανατολισμένη στη στήριξη της Wall Street και όχι στην ευρύτερη αγορά.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτεης Dow Jones «έγραψε» νέες απώλειες ακόμα 582 μονάδων ή 3% κλείνοντας στις 18.591 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό άνω των τριών ετών, από τον Νοέμβριο του 2016.

Την ίδια ώρα, ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 3% στις 2.237 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq περιόρισε τις απώλειες του στο 0,3% κλείνοντας στις 6.860 μονάδες.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη λήψη μίας σειράς επιπλέον μέτρων που θα βοηθήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα μετά την κρίση του κορονοϊού. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει είναι η δέσμευση να συνεχιστεί απεριόριστα το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE).

Επιπλέον, θα προχωρήσει σε νέα δανειακά προγράμματα αξίας 300 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της αμερικανικής οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Η παρέμβαση της Fed ωστόσο δεν φάνηκε αρκετή για να ωθήσει τους δείκτες της Wall Street σε θετικό έδαφος και να διαγράψουν μέρος από τις τεράστιες απώλειες των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πολ Χίκι, αναλυτής της Bespoke Investment Group, σε σημείωμά του, «ενώ οι ενέργειες της Fed συνιστούν τεράστια βοήθεια, ο μόνος τρόπος για να δουν οι αγορές βιώσιμη βελτίωση είναι να "επανέλθει στη ζωή" η οικονομία ή τουλάχιστον υπάρχει μια ξεκάθαρη πορεία για το πώς θα συμβεί αυτό».

Κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε από τη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, η οποία αποτυπώνει τη νευρικότητα:

Παράληλλα, αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν σε έκθεσή τους βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πάντως ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια επανάληψη της Μεγάλης Ύφεσης μετά το κραχ του 1929.

Ειδικότερα, στο βασικό τους σενάριο η εκτίμηση είναι ότι η επίδραση του κορονοϊού θα κορυφωθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, με την οικονομία να αρχίζει να ανακάμπτει από το γ΄ τρίμηνο. Αν όμως η εξάπλωση συνεχιστεί και στο γ΄ τρίμηνο, τότε το ΑΕΠ της χώρας ενδέχεται να συρρικνωθεί έως και κατά 8,8% το 2020, «σε επίπεδο που έχουμε να δούμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1930».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκτίμησε σήμερα ότι η πανδημία των νέου κοροναϊού θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση το 2020 που ενδέχεται να ξεπεράσει εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, προσθέτοντας ωστόσο ότι η οικονομική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να ανακάμψει το 2021.