Η εκτίναξη του τραπεζικού κλάδου οδηγεί την κούρσα του χρηματιστηρίου

Η εκτίναξη του τραπεζικού κλάδου οδηγεί την κούρσα του χρηματιστηρίου

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο πρώτος μήνας του έτους για την Ελληνική αγορά, η οποία συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα - όσο και αν αυτό φαντάζει περίεργο - στις αποδόσεις των διεθνών αγορών από την αρχή του έτους.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία του μήνα σφράγισαν +3,2 δισ. ευρώ  στην κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου με κέρδη +4,86%  για τον Γενικό δείκτη και τον Δείκτη Τραπεζών να υπεραποδίδει με ενίσχυσή του κατά 17,92%.

Η ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους, έχει επιδείξει θετική αυτονόμηση σε σχέση με τις διεθνείς αγορές δεδομένου πως ήδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της απόφασης της  Ομοσπονδιακής Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) για αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης με ενδεχόμενη ταυτόχρονο τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ - S&P500

Ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία η διαφορά των αποδόσεων των δυο δεικτών έχει ανέλθει στο 10%  όπως είναι ευκρινές στο γράφημα. 

Λίγο μικρότερη διαφορά εμφανίζεται στο συγκριτικό μεταξύ του Γενικού Δείκτη και του DAX στη Φρανκφούρτη που αγγίζει το 7% επιβεβαιώνοντας τη διαφοροποίηση αυτή. Σημειώνουμε επίσης ότι και ο δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες  4% από την αρχή του χρόνου.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ - DAX

O TΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 

Το κλίμα άλλαξε με τη διαγραμματική  ανοδική λύση της μεγάλης εννεάμηνης συσσώρευσης του 2021, χαρίζοντας στους  Έλληνες επενδυτές ένα January effect  από τα παλιά, αφού ο ανάλογος κλαδικός δείκτης των τραπεζών κατέγραψε σχεδόν τετραπλάσια απόδοση από τον Γενικό Δείκτη, λειτουργώντας ως πιλότος της κούρσας. Κάτι μη αναμενόμενο από τους εγχώριους επενδυτές που είναι λογικό να μην εμπιστεύονται τις τράπεζες  λόγω της τεράστιας αποεπένδυσης των τελευταίων χρόνων.

Πράγματι ο δείκτης βρίσκεται στα υψηλά 23 μηνών και σύμφωνα με  πολλούς  διεθνείς αναλυτές ο κλάδος παρουσιάζει ελκυστικό σημείο εισόδου και οι τράπεζες είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε αυτό θα συντελέσει και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι τράπεζες αυτή τη χρονιά εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να ευνοηθούν και από την αύξηση των δανείων και των προμηθειών. Το κόστος κινδύνου θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ όγκος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων έχει ήδη μειωθεί και προβλέπεται η μείωσή του σε μονοψήφιο αριθμό το 2022, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Το μεγάλο μειονέκτημα των τραπεζών, ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) εξακολουθεί να αποτελεί τον βραχνά για τα τραπεζικά ιδρύματα αν και η δυνατότητα του hive down, η απόσχιση  δηλ. της τραπεζικής δραστηριότητας από την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, τους έδωσε μια λύση - ανάσα. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαγραμματική ανάλυση του Δείκτη Τραπεζών, που θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην πορεία της αγοράς τη φετινή χρονιά.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΤΡ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Πολύ σημαντική η κίνηση του δείκτη μετά την επιβεβαιωμένη διάσπαση των 604-605 μονάδων. Η κίνηση - πολύ καλά ορισμένη από τη γραμμή τάσης  G20 -  οδηγεί στη μεγάλη περιοριστική κατερχόμενη  G10 από τα υψηλά του 2017 των 1140 μονάδων, που αποτελεί   πολύ σοβαρή αντίσταση στη ζώνη των 730-735 μονάδων. Ο απλός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων θα λειτουργήσει ως ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης και «κράτησε» στην τελευταία υποχώρηση του δείκτη κινούμενος παράλληλα με τη γραμμή τάσης G20.O εβδομαδιαίος ταλαντωτής RSI 14 δεν έχει εισέλθει ακόμα στην υπεραγορασμένη ζώνη.

Εάν και εφόσον ο δείκτης υπερβεί τη ζώνη των 730-735 μονάδων, η ανοδική διάτρηση της κατερχόμενης θα οδηγήσει προς την επόμενη αντίσταση των 930 μονάδων.