Η ΕΚΤ έριξε τις ευρωαγορές - Βουτιά στην Wall

Η ΕΚΤ έριξε τις ευρωαγορές - Βουτιά στην Wall

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Ο Dax έκλεισε στο -1,3%, ο FTSE -1,5%, ο Stoxx 600 -1,36% και ο CAC 1,4%. Βαθύ κόκκινο στη Wall με τον Dow να χάνει πάνω από 600 μονάδες, τον Nasdaq στο -2,7% και τον S&P 500 στο -2,3% με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ανησυχώντας για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ. Με απώλειες 0,8% στις 886,65 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεικτές τάσεις στην Ασία και αρνητικό γύρισμα στο brent που παραμένει ωστόσο στα 123,1 δολάρια. Απώλειες στο χρυσό και άλμα 8,44% στα 86,1 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Ιστορική απόφαση

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, την 1η Ιουλίου και έδωσε ξεκάθαρο σήμα ότι θα αρχίσουν επιτοκιακές αυξήσεις από τον Ιούλιο για να καταπολεμηθεί ο επίμονος πληθωρισμός. Με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει στο υψηλό ρεκόρ του 8,1% στην ευρωζώνη η ΕΚΤ αποσύρει γρήγορα πολιτικές στήριξης που είχε χρησιμοποιήσει για μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας

Την ίδια στιγμή, η  Κίνα προχώρησε στην επιβολή νέων lockdown σε κατοίκους στη Σαγκάη για τον περιορισμό της Covid  Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της μεγάλης περιοχής Minhang διατάχθηκαν να μείνουν σπίτι για δύο ημέρες σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έξοδο της Σαγκάη από ένα δίμηνο lockdown.  Το brent χάνει 0,37% στα 123,11 δολάρια το βαρέλι και το WTI 0,45% στα 121,56 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία για τις εξαγωγές στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο έδειξαν αύξηση κατά 16,9% συγκριτικά με πέρυσι με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση της τάξεως του 8%. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στο CNBC, η απόδοση των εξαγωγών εν μέσω lockdown ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Στο μεταξύ η αύξηση της καλοκαιρινής ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ λόγω των «καλοκαιρινών εξορμήσεων» κράτησε τις τιμές στο κατώτατο σημείο.

Περνώντας στα πολύτιμα μέταλλα, οριακές απώλειες καταγράφει σήμερα ο χρυσός καθώς η άνοδος στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων προσέλκυσε τους επενδυτές για την τοποθέτηση των κεφαλαίων της και κατά συνέπεια τους «απομάκρυνε» από το πολύτιμο μέταλλο.

Στο μεταξύ, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές η αβεβαιότητα κρατά επί του παρόντος την τιμή του χρυσού σε ένα εύρος τιμών αλλά η τάση είναι πτωτική από τον Απρίλιο. Προσθέτουν ότι το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει είναι ότι δεν προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού χάνει 0,23% στα 1.852 δολάρια ανά ουγγιά και τα futures χρυσού υποχωρούν επίσης 0,1% στα 1.853,90 μονάδες.

Στα άλλα μέταλλα, η τιμή spot για το ασήμι κινείται στα 21,79 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα υποχωρεί κατά  3,72% στα 974 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο χάνει 1,54% στα 1.908 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέλος, με μεικτές τάσεις συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το εμπόριο στην Κίνα ενώ προβληματισμός επικρατεί για τους νέους περιορισμούς για την πανδημία που επιβλήθηκαν σε τμήματα της Σαγκάης.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της μεγάλης περιοχής Minhang διατάχθηκαν να μείνουν σπίτι για δύο ημέρες σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τους κινδύνους μετάδοσης της COVID-19.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έξοδο της Σαγκάη από ένα δίμηνο lockdown , ορισμένες οικιστικές εγκαταστάσεις έχουν σφραγιστεί ξανά καθώς οι αρχές συνεχίζουν να ακολουθούν μια πολιτική «μηδενικής COVID» με στόχο το σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά με τις εξαγωγές της Κίνας, τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 16,9% συγκριτικά με πέρυσι με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση της τάξεως του 8%. Οι εισαγωγές της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 4,1% με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση 2%.

Σε αυτό το κλίμα, στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite χάνει 0,49% ενώ οι απώλειες του Shenzhen έφτασαν το 1,3%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,2%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,2% και ο Topix ενισχύθηκε κατά 0,19%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,4% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,8%.