Ζούμε στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας και οι τιμές των σημαντικότερων assets μεταβάλλονται με τέτοιο τρόπο που οι αναλυτές θέτουν στόχους… εβδομάδας, αφού η ταχύτητα με την οποία αλλάζει γνώμη ο Ντόναλντ Τραμπ καθιστά ανασφαλή κάθε πρόβλεψη. Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να κάνει πίσω στο θέμα των δασμών και η προοπτική επίτευξης εμπορικής συμφωνίας τόσο με την Ευρώπη, όσο και με την Κίνα, ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν έτσι ώστε να δούμε πράσινα ταμπλό στα παγκόσμια χρηματιστήρια, από τη Νέα Υόρκη έως το Βερολίνο και από το Λονδίνο έως το Τόκιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο S&P 500 έκανε ρεκόρ 20ετίας, καθώς «τρέχει» ένα σερί 9 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του 2004, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πλέον μόλις 8% για να επιστρέψει στα ιστορικά του υψηλά. Είναι πολύ σημαντικό για το επενδυτικό κλίμα ότι ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν μετά τις ανακοινώσεις των ανταποδοτικών δασμών στις 2 Απριλίου.
Εντυπωσιακή είναι η επίδοση και του βρετανικού δείκτη FTSE100, ο οποίος έχει να κλείσει με απώλειες από τις 9 Απριλίου. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου τρέχει το μεγαλύτερο ανοδικό σερί στα χρονικά, με 15 συνεδριάσεις χωρίς απώλειες. Το 2017 είχε σημειώσει σερί 14 συνεδριάσεων με κέρδη, ενώ η επόμενη καλύτερη επίδοση ήταν τον Μάιο του 1997, τον Ιούλιο του 2009, τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2004, με 11 σερί κερδοφόρες συνεδριάσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα είναι διάχυτη στις αγορές. Αφενός διότι τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2025, φέρνοντας πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης. Αφετέρου, τα οικονομικά αποτέλεσμα των μεγαλύτερων εισηγμένων στη Wall κάνουν ακόμα πιο θολό το τοπίο, ενισχύοντας και αυτά με τη σειρά τους τις ανησυχίες για ύφεση. Και πάνω απ’ όλα, κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του Τραμπ σε μία σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Πώς μπορεί, λοιπόν, να «σπάσει» η αβεβαιότητα και να επιστρέψουμε στα συνήθη τα τελευταία χρόνια μονοπάτια του ανοδικού ράλι;
Το πρώτο ορόσημο για τις αγορές θα είναι η λήξη του μορατόριουμ στους δασμούς τον Ιούλιο. Η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον με την Ευρώπη και την Κίνα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα. Βλέπουμε ότι ακόμα και οι αυξημένες πιθανότητες να δούμε στο ίδιο τραπέζι Ουάσιγκτον και Πεκίνο, αποτελούν θετικό καταλύτη για τις μετοχές, επειδή μία τέτοια εξέλιξη δυνητικά θα βοηθήσει στη μείωση της αβεβαιότητας. Προσοχή όμως. Η Κίνα έχει διαμηνύσει πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι έχουν σοβαρές προθέσεις, ακυρώνοντας εκ των προτέρων τους ανταποδοτικούς δασμούς.
Από κει και πέρα, τα βλέμματα του επενδυτικού κόσμου είναι στραμμένα στα στοιχεία για την οικονομία. Το «φάντασμα» της ύφεσης θα συνεχίσει να πλανάται πάνω από την Αμερική και την Ευρώπη, όσο οι αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο «σκοτώνουν» την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα. Τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, προσέφεραν μία κάποια ανακούφιση, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πραγματικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου θα φανούν στα επίσημα στοιχεία στο β’ εξάμηνο του έτους, δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά.
Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν - και δεδομένων όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω - είναι πως στο βασικό σενάριο τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν τον… χορό των αναταράξεων μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, το δεύτερο συμπέρασμα είναι ίσως πιο κρίσιμο, αφού σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών οι αγορές μάλλον έχουν δει τον πυθμένα της τρέχουσας κρίσης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο.
Να πούμε ότι παραδοσιακά ο S&P 500 χρειάζεται 133 ημέρες για να βρει τον πυθμένα και 113 ημέρες για να ανακάμψει, αφού έχει εισέλθει σε διόρθωση. Αν πάρουμε ως πυθμένα τις 4.982 μονάδες της 8ης Απριλίου, τότε χρειάστηκαν μόλις 48 ημέρες για να βρει τον πυθμένα.
Υπενθυμίζεται ότι ο S&P 500 ανήλθε για τελευταία φορά σε ιστορικό υψηλό στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ όσο ο Τραμπ αποκάλυπτε τα σχέδιά του για τους δασμούς, ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης εισήλθε σε διόρθωση και έφτασε μάλιστα να χάνει 21,3% και πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Μετά την ανάκαμψη και το ρεκόρ των εννέα ανοδικών συνεδριάσεων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως έχουμε δει τα χειρότερα στο πεδίο των δασμών. Το θέμα είναι τι άλλο μπορεί να προκύψει που θα φέρει νέες αναταράξεις…