Η ανανέωση Πάουελ δεν κράτησε ψηλά τη Wall

Η ανανέωση Πάουελ δεν κράτησε ψηλά τη Wall

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων ήταν η πρώτη για αυτή την εβδομάδα στη Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με μεικτές τάσεις. Ο αρχικός ενθουσιασμός για την πρόταση του Τζο Μπάιντεν να παραμείνει στη θέση του επικεφαλής της Fed o Τζερόμ Πάουελ, υποχώρησε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης με αποτέλεσμα οι δείκτες να ψαλιδίσουν τα κέρδη και μάλιστα ο Nasdaq να κλείσει με σημαντικές απώλειες. 

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τις ηγετικές ικανότητες του Πάουελ που επέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντας τέλος στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για αντικατάστασή του από την Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία πάντως προάγεται σε αντιπρόεδρος της Fed.

«Όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε απλώς εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε την οικονομία ξανά και είμαι βέβαιος ότι η εστίαση του προέδρου Πάουελ και της Δρ. Μπρέιναρντ στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, στη σταθερότητα των τιμών και στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης θα κάνουν την οικονομία μας ισχυρότερη από ποτέ», αναφέρει στην δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  κέρδισε 0,05% και έκλεισε στις 35.619 μονάδες εν'ω ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq απώλεσε 1,26% ή 202 μονάδες ολοκληρώνοντας στις 15.854 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,32% και έκλεισε στις 4.682 μονάδες. 

Στον απόηχο της απόφασης, πρώτος ο τραπεζικός κλάδος έδειξε την «ανακούφισή» του, με τις Goldman Sachs και JP Morgan να ενισχύονται άνω του 2%, τη Citigroup να ακολουθεί από κοντά με 1%, ενώ η Morgan Stanley και η Well Fargo πραγματοποιούν ράλι άνω του 2,5%.

Κατά τα άλλα, ισχυρή ώθηση στις συναλλαγές έδωσε επίσης ο τίτλος της Tesla με κέρδη 1,74% % αφότου ανακοίνωσε ότι το νέο της όχημα Model S θα μπορούσε να λανσαριστεί στην αγορά της Κίνας την ερχόμενη άνοιξη, ενώ η Moderna βλέπει τη μετοχή της στο +2,3% με φόντο την έγκριση για όλους του ενήλικες που έλαβε το εμβόλιό της την περασμένη εβδομάδα.