H Τράπεζα Πειραιώς δίνει τον τόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό

H Τράπεζα Πειραιώς δίνει τον τόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Η σημερινή έκπληξη ήρθε κατά την επίσημη πρώτη της διαπραγμάτευσης των 1,2 δισ. νέων μετοχών της Πειραιώς, με τη μετοχή να κλειδώνει στο απόλυτο limit down κατά τις πρώτες ώρες (1,54 ευρώ) αλλά τους αγοραστές να απορροφούν με μεγάλη όρεξη προσφορά εκατομμυρίων μετοχών. Εκ των πραγμάτων είναι η μέρα της, καθώς παρά την πτώση που παραμένει πολύ μεγάλη (-27,5%), ουσιαστικά μονοπωλεί το ενδιαφέρον έχοντας διακινήσει 82 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 132 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Το ΣΜΕ Ιουνίου πλέον διαπραγματεύεται πλέον συντονισμένο με τη σποτ αγορά στην περιοχή των 1,59-1,61 ευρώ, σίγουρα όμως η μεταβλητότητα επιτρέπει μικρές αποκλίσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους traders.

Tα πρόσημα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένουν μικτά. Ο Γενικός Δείκτης επιβαρύνθηκε, καταγράφοντας χαμηλό στις 891,85 μονάδες, αλλά οι πρώτες στηρίξεις λειτούργησαν ικανοποιητικά με τις αρχικές απώλειες να περιορίζονται κοντά στο 1,4% χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στο σενάριο ανοδικής αντίδρασης είναι πλέον οι 907 μονάδες.

Πλην Πειραιώς, σε θετική τροχιά συνεχίζουν οι μετοχές των τραπεζών με την Εθνική να ξεχωρίζει σημειώνοντας άνοδο άνω του 3% στα 2,705 ευρώ, ενώ με μικρά κέρδη ακολουθούν Eurobank και Alpha, ενώ από τα blue chips θετικά κινούνται μεταξύ άλλων οι Αεροπορία Αιγαίου, ο Τιτάνας, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ, η Lamda, ο ΟΛΠ, η Coca Cοla κ.α

Σε κάθε περίπτωση, η ανοδική τάση παραμένει κραταιά, και οι βυθίσεις (όπως η σημερινή) δίδουν δυνατότητα νέων τοποθετήσεων σε μια αγορά πολλά υποσχόμενη μεσοπρόθεσμα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει αποκτήσει η κίνηση της ΔΕΗ, η οποία σημείωσε βραχυπρόθεσμες απώλειες λόγω φήμης, και προσώρας τιμάει τις στηρίξεις της στα 8,85 ευρώ, με επόμενη τα 8.50.

Επίσης, η Jumbo είναι ελκυστική εδώ, έως τα 15,30, με προσδοκία να βρει τον δρόμο της για τα 17 ευρώ.

Ο κλάδος της πληροφορικής/λογισμικού συνεχίζει να ίπταται, χωρίς να φαίνεται κάποιο ...συννεφάκι πωλητών, και παρά τις υψηλές αποτιμήσεις, οι εν λόγω μετοχές φαίνονται ακόμα κι εδω ευκαιρίες τοποθέτησης, καθόσον τα χρήματα από τα δημοσιονομικά πακέτα θα περάσουν και από εκεί.

Γενικά μιλώντας, συνεχίζουμε να κοιτάμε θετικά το χρηματιστήριο. Η είσοδος της Πειραιώς θεωρητικά θα βάλει ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ στη θέση τους, με τα άλλα δύο να είναι σαφώς οι αναμενόμενες ΑΜΚ της Ελλάκτωρ και της Αεροπορίας Αιγαίου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.