Γιατί το δολάριο δεν είναι πλέον επενδυτικό καταφύγιο

Γιατί το δολάριο δεν είναι πλέον επενδυτικό καταφύγιο

Από τις αρχές του έτους, το δολάριο έχει ξεπεράσει τόσο τα νομίσματα της G-10 όσο και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αντανακλώντας τη γερακίσια στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται, οι αγορές τιμολογήθηκαν σε έναν επιθετικό κύκλο bullish. Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν 10% και το δολάριο έφθασε σε πολυετή υψηλά σχεδόν όλων των μέτρων αποτίμησης. Ιστορικά,  το δολάριο τείνει να κορυφώνεται σε συνδυασμό με την πρώτη ετήσια αύξηση των επιτοκίων της Fed, και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι έχει φτάσει σε αυτό από την πρώτη αύξηση το Μάρτιο.

Πρώτον,  ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, υποδηλώνοντας ότι η Fed είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από τις τρέχουσες προβλέψεις της αγοράς χωρίς περαιτέρω ενδείξεις πληθωρισμού. Για να το επιβεβαιώσουμε αυτό, οι ανταλλαγές δεικτών μίας ημέρας (OIS) απέκλεισαν κάθε προοπτική αύξησης των επιτοκίων το 2023. Δεύτερον, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις και οι ραγδαίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να μειώνονται, αντανακλώντας ότι οι αγορές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί δευτερεύουσα ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης, για τις οποίες αυξάνονται οι φόβοι.

Ως αποτέλεσμα, «μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη πορεία αύξησης των επιτοκίων θα πρέπει να αποτρέψει μια περαιτέρω σταθερή ανατίμηση του δολαρίου από τα τρέχοντα επίπεδα, εκτός εάν οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινωθούν ταχύτερα για τον υπόλοιπο κόσμο από ό, τι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και οι πιθανότητες επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή ακόμα και ο κίνδυνος πλήρους ύφεσης αυξάνονται, αναμένουμε ότι μόνο στην απίθανη περίπτωση επανάληψης μιας κρίσης όπως αυτή του 2008-2009 μπορεί το δολάριο να εξακολουθεί να αποτελεί περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου», διευκρινίζει ο Peter Kinsella, Παγκόσμιος Επικεφαλής Στρατηγικής FX στην Union Bancaire Privée.

Το ευρώ θα επωφεληθεί από τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Με τη χαλάρωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, τα νομίσματα χωρών με πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών όπως το γιεν, το ευρώ και το ελβετικό φράγκο, θα πρέπει να ανατιμηθούν έναντι του δολαρίου. Το ευρώ θα ωφεληθεί από τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά την αύξηση του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ είναι ευαίσθητη στο γεγονός ότι η αδυναμία του νομίσματος έχει ενισχύσει τις επιπτώσεις του εισαγόμενου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Το ευρώ θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί από την επιστροφή σε χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, χάρη στον επαναπατρισμό κεφαλαίων από επενδυτές ομολόγων.

Στο διαγραμματικό πεδίο, σχηματισμό διπλού πυθμένα έχει δημιουργήσει η ισοτιμία  ευρώ- δολαρίου, στην περιοχή των 1,0350, με πρώτο στόχο τα 1,0630. Η συνέχεια της ανοδικής κίνησης προϋποθέτει, ανοδική  διαφυγή από την κατερχόμενη FG από τα υψηλά των 1,15  της 10ης Φεβρουαρίου του 2015. Ωστόσο, η υπέρβαση των 1,08 θα ενεργοποιήσει τον σχηματισμό με στόχο τα 1,1250. Άρνηση υπέρβασης των 1,0630 θα επαναφέρει τις πιέσεις στο ευρώ απειλώντας τα 1,0350 που αποτελούν  μακροχρόνια στήριξη από το 2017.

Όσον αφορά το ιαπωνικό γιεν, τείνει να εκτιμά σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι Ιάπωνες επενδυτές τείνουν να επιστρέφουν κεφάλαια. Τα δύο πρώτα τρίμηνα, υποτιμήθηκε κατά σχεδόν 20%, όταν σημειώθηκε η μακροχρόνια συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δολαρίου/γιεν και 10ετούς ομολόγου. Με την εγχώρια δυναμική του πληθωρισμού να παραμένει χαμηλή, η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν έχει υποτιμηθεί σημαντικά. «Καθώς οι αγορές αποκλείουν την προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Fed το 2023», επισημαίνει  ο Kinsella, «πιστεύουμε ότι το δολάριο/γιεν μπορεί να ενισχυθεί ξανά προς τα 125».

Καθολικοί κίνδυνοι για το χρυσό

Στο σύμπαν των πολύτιμων μετάλλων, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για το χρυσό τείνουν ελαφρώς προς τα κάτω. Με την έναρξη επιβράδυνσης του πληθωρισμού και την προσδοκία για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, τα πραγματικά επιτόκια προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αυξηθούν. Αυτό συνήθως αντιπροσωπεύει μια αρνητική εξέλιξη για το χρυσό. «Ωστόσο, οποιαδήποτε καθοδική κίνηση θα πρέπει να είναι περιορισμένη, λόγω των επίμονα υψηλών επιπέδων γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Τα μοντέλα μακροπρόθεσμης εύλογης αξίας για το χρυσό ευθυγραμμίζονται σε τιμές περίπου 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά», κατέληξε ο Κινσέλα. Ως εκ τούτου, τους επόμενους μήνες «δεν θα πρέπει να υπάρξει σημαντική πτώση των τιμών κάτω από τα 1.800 δολάρια».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.