Γιατί μια κατάρρευση της Evergrande μπορεί να ρίξει χειροβομβίδα στις κινεζικές αγορές

Γιατί μια κατάρρευση της Evergrande μπορεί να ρίξει χειροβομβίδα στις κινεζικές αγορές

Οι διεθνείς επενδυτές που στριμώχνονταν να τοποθετηθούν στην Κίνα τα τελευταία χρόνια δένουν τις ζώνες ασφαλείας σήμερα, φοβούμενοι μεγάλη πτώση στις αγορές της χώρας λόγω των προβλημάτων του υπερχρεωμένου γίγαντα του real estate China Evergrande.

Tα προβλήματα της εταιρείας άρχισαν τον Μάιο και εξελίχθηκαν σε χιονοστιβάδα έκτοτε. Αντιμέτωπη με υποχρεώσεις ύψους 2 τρις γουόν ($305 δις), η China Evergrande βλέπει τις μετοχές και τα ομόλογα της να χάνουν σχεδόν το 80% της αξίας τους ενώ παραμένει άγνωστο αν θα είναι σε θέση να πληρώσει κουπόνι ομολόγου της $80 εκατ. την επόμενη εβδομάδα η αν θα αθετήσει την υποχρέωση της αυτή.

Αν δεν πληρωθεί το κουπόνι το τι θα ακολουθήσει δεν είναι ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζών, ο κινεζικός γίγας ανάπτυξης ακινήτων πιθανότατα δεν θα καταφέρει να πληρώσει και θα οδηγηθεί σε περιδίνηση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρέμβει και να ρευστοποιήσει μέρος της περιουσίας του.

Μπορεί όμως τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ χειρότερα.

Είναι αρκετά πιθανό ότι στο παρασκήνιο μαγειρεύεται κάποιο ντιλ αλλά χωρίς ενημέρωση και προηγούμενο, οι ξένοι ομολογιούχοι της China Evergrande φοβούνται ότι θα εισέλθουν σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει πριν δύο εβδομάδες ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να αθετήσει την πληρωμή αν δεν έβρισκε νέα κεφάλαια. Από τότε δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια της αυτή.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μεγάλη εικόνα είναι το ότι αν καταρρεύσει η Evergrande, που τρέχει 1.300 πρότζεκτ ακινήτων σε 280 πόλεις της Κίνας, μαζί της θα καταρρεύσει και η ιδέα ότι μερικές κινεζικές εταιρείες είναι απλά πολύ μεγάλες για να πέσουν.

Η περιπέτεια της Evergrande έρχεται μετά τη λήψη αυστηρών μέτρων από το Πεκίνο στις μεγάλες επιχειρήσεις Alibaba και Tencent που προκάλεσε ζημιά $1 τρις στις αγορές της νωρίτερα φέτος.

Μέχρι πρόσφατα η μετάδοση των προβλημάτων της Evergrande είχε περιοριστεί, επηρεάζοντας μόνο άλλες υπερχρεωμένες κινεζικές επιχειρήσεις που πληρώνουν υψηλά επιτόκια στα ομόλογα τους. Όμως, ο χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε σε χαμηλό 10 μηνών την Πέμπτη, ένδειξη ότι η μετάδοση επεκτείνεται.

Στην περιπέτεια εμπλέκονται και μεγάλα διεθνή fund όπως η Amundi, o μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσίας της Ευρώπης που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα της Evergrande, χωρίς να αποκλείεται ότι έχει ήδη ρευστοποιήσει μέρος της θέσης του πριν η κατάσταση χειροτερεύσει.

Η UBS Asset Management έρχεται δεύτερη. Άλλα μεγάλα ονόματα με έκθεση περιλαμβάνουν τη BackRock, τη Fidelity, την PIMCO και τη Goldman Sachs.

Τον Απρίλιο τα ομόλογα της Evergrande άλλαζαν χέρια γύρω στα 90 σεντς στο δολάριο. Σήμερα αλλάζουν χέρια στα 25 σεντς. Οι ξένοι επενδυτές τα είχαν βρει ελκυστικά λόγω του ότι πλήρωναν κουπόνι 10%.

Σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας στην κινεζική κυβέρνηση, οι υποχρεώσεις της αφορούν πάνω από 128 τράπεζες και οργανισμούς.

Οι αναλυτές ελπίζουν ότι η ζημιά δεν θα εξαπλωθεί πολύ. Η έκθεση των ξένων οίκων είναι μικρή σε σχέση με τα μεγέθη τους, ωστόσο υπάρχει επιφυλακτικότητα στις αγορές για το σήμα που στέλνει η περιπέτεια της Evergrande.

Βετεράνοι επαγγελματίες επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές εκτιμούν επίσης ότι οι συνθήκες μπορεί να χειροτερεύσουν καθώς η μεγάλη αποχώρηση δεν έχει καν αρχίσει.