Eurobank Securities: Rebound των ελληνικών μετοχών το 2021

Eurobank Securities: Rebound των ελληνικών μετοχών το 2021

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία, η Eurobank Securities εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές δίνουν σημαντικές μακροπρόθεσμες προοπτικές, τονίζοντας χαρακτηριστικά το τρίπτυχο του 2021 για την ελληνική αγορά ως επανεκκίνηση - επαναφορά - αύξηση των αποτιμήσεων (Reboot - Restore - Rerating).

Ειδικότερα, η Eurobank Securities σημειώνει μεν ότι οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν πτώση 12% το 2020 εν μέσω πανδημίας και ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, ωστόσο η διεθνής πολιτική στήριξη, η δημοσιονομική υποστήριξη και η επερχόμενη ροή ευρωπαϊκών κονδυλίων, δημιουργούν ένα εποικοδομητικό σκηνικό.

Επισημαίνοντας το «ελκυστικό» επίπεδο αποτίμησης (οι ελληνικές μη χρηματοοικονομικές μετοχές σημειώνουν discount άνω του 40% στον δείκτη EV/ EBITDA έναντι των αντιστοίχων της ΕΕ, και οι τραπεζικές discount 50% στο P/TBV έναντι των τραπεζών της περιφέρειας), η Eurobank Equities εκτιμά το επίπεδο κινδύνου-ανταμοιβής είναι «συναρπαστικό».

Αναφορικά με τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι βασικό σχήμα αυτό το έτος θα παραμείνει η βελτίωση των ισολογισμών τους, με επίκεντρο τις τιτλοποιήσεις στα πλαίσια επέκτασης του σχεδίου Ηρακλής που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η Eurobank Equities αναμένει ότι η άνοδος των αποτιμήσεων θα συνεχιστεί.

Κάτι που θα οδηγήσει σε σταδιακή «γεφύρωση» της διαφοράς των αποτιμήσεων έναντι των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, στη βάση των επιταχυνόμενων προσπαθειών εκκαθάρισης των NPEs καθώς και της ανάκαμψης της κερδοφορίας.

Επιπλέον εκτιμά ότι η «επισκευή» των ισολογισμών τους θα ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το 2020  επιτρέποντας στους δείκτες απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους να ανακάμψουν στη συνέχεια (ξεπερνώντας το 5%)

Για τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές αναφέρει ότι προσφέρουν ένα «υγιές» προφίλ ανάπτυξης, την ώρα που διαπραγματεύονται με δείκτη EV/EBIDTA στο 10%, ενώ στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων φαντάζουν «συναρπαστικές» καθώς βλέπει περιθώριο επιστροφών έως και 30%.

Κορυφαίες επιλογές

Τέλος, στις καλύτερες επιλογές, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρίσκου έκθεσης των επενδυτών σε ελληνικά χαρτοφυλάκια ενόψει της ανάκαμψης που αναμένεται να φέρει η επιχείρηση εμβολιασμού κατά της covid19, η Eurobank Equities προτείνει τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Mytilineos, Εθνική, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.