Ευκαιρία τοποθετήσεων οι διορθώσεις στην ελληνική -ανοδική- αγορά

Ευκαιρία τοποθετήσεων οι διορθώσεις στην ελληνική -ανοδική- αγορά

To ανοδικό κρεσέντο των τελευταίων δεκατεσσάρων συνεδριάσεων αφού «πλήρωσε» το καθοδικό χάσμα της 22ας Φεβρουαρίου του 2020, έδειξε σαφή αδυναμία να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα η χθεσινή συνεδρίαση να είναι ξεκάθαρα πτωτική.

Σημαντικά στοιχεία που τη σημάδεψαν ήταν το μέγεθος της καθοδικής κίνησης (η μεγαλύτερη πτώση στις τελευταίες 45 συνεδριάσεις)  αλλά και το limit down της Τράπεζας Πειραιώς  (-29,97%) μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 50.367.223 μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split (16,5:1) των μετοχών, σε αντικατάσταση των 831.059.164 παλαιών μετοχών της εταιρείας.

Η επικείμενη αύξηση της Πειραιώς αποτελεί μια από τις συγκινήσεις του Απριλίου καθώς ειδικά χθες έγινε σαφές ότι αποτέλεσε την αφορμή για πιέσεις στους ομοειδείς τραπεζικούς τίτλους, αλλά και σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας που έδειξαν σημεία κοπώσεως και αδυναμίας να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Η ανάγκη άντλησης ρευστότητας για την ΑΜΚ της Τράπεζας, η ενδεχόμενη αύξηση της  Ελλάκτωρ  αλλά και της Aegean Airlines είναι πιθανόν να επιφέρουν πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά δεν φαίνεται ότι θα μπορούσαν να ανακόψουν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η πρόθεση της Μυτιληναίος να εκδώσει πράσινο ομόλογο ύψους  500 εκατ. ευρώ και σε τέτοιες  χρονικές φάσεις  παρατηρείται όντως μια πίεση που ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της καταδεικνύει και την επιβεβαίωση της ανοδικής δυναμικής της συνολικής αγοράς.

Οι επενδυτές όπως συχνά αναφέρουμε στα άρθρα μας θα πρέπει να προσανατολίζονται σε επιλεγμένες τοποθετήσεις τίτλων με ισχυρά θεμελιώδη, με διαφαινόμενο growth, αλλά και σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης που διακρίνονται από ικανό management και τη φετινή χρονιά εμφανίζουν δείγματα ανάκαμψης σε σχέση με την περσινή πανδημική χρονιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι εμφάνισαν αντοχή και καλά μεγέθη καθώς επίσης και δυναμικό πρώτο τρίμηνο του 2021 δυο ιστορικές μεταλλουργικές (ΕΛΑΣΤΡΟΝ και ΑΛΟΥΜΥΛ) που μόλις χτες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες διορθώσεις σε μια ανοδική αγορά, αποτελούν ευκαιρία και αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων αλλά και διερεύνησης πολλών μετοχών εταιρειών που θα μπορούσαν πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα.

Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η τρέχουσα εβδομάδα με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισηγμένων με ενδιαφέρον ( Μotor Oil, ΔΕΗ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ) αλλά και της αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας από τον S&P σε συνδυασμό με το έντονα πτωτικό ξεκίνημα της εβδομάδας,  αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της αγοράς μετά την δυναμική κίνηση του προηγούμενου διαστήματος.

Η διαγραμματική ανάλυση  των δυο μεγαλύτερων δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτυπώνει τη χρονική αυτή φάση της αγοράς απεικονίζοντας ενδιαφέροντα τεχνικά σημεία είτε στη συνέχιση της διορθωτικής κίνησης, είτε σε ενδεχόμενο ανοδικό γύρισμα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Ο  Γενικός Δείκτης στο εβδομαδιαίο, αφού πλήρωσε το gap του περσινού Φεβρουαρίου, αρνήθηκε να συνεχίσει την ανοδική ου πορεία πέραν των υψηλών ( 907,74 μονάδες) οδεύοντας προς την στήριξη των 855 μονάδων. Το σημείο ταυτίζεται με την επιβεβαίωση ( retest) της μεγάλης κατερχόμενης από τα υψηλά  του 2014 ισχυροποιώντας ως στήριξη. Πολύ σημαντική η επόμενη στήριξη των 827 μονάδων, ενώ ο απλός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων βρίσκεται στις 816 μονάδες.  Επάνοδος του δείκτη πάνω από τις 908 μονάδες θα θέσει τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τα υψηλά του 2020 στις 949,2 μονάδες.

FTSE  EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υστέρησε έναντι του ΓΔ καθώς όπως επισημαίνεται στο γράφημα, δεν προσέγγισε τη ζώνη του χάσματος του περσινού Φεβρουαρίου και διέσπασε καθοδικά την πολύ σημαντική στήριξη των 2170 μονάδων, κλείνοντας οριακά κάτω από την επόμενη στήριξη των 2118 μονάδων. Επόμενη στήριξη οι 2075 μονάδες και η κάτω πλευρά της ανοδικής σφήνας, γραμμή τάσης  DS1. Με ενδεχόμενη απώλειά της  θα συναντήσει την επόμενη αντίσταση των 2035 μονάδων. Επάνοδος του δείκτη άνω των 2170 μονάδων θα επαναφέρει σε ανοδική πορεία τον δείκτη με στόχο την πλήρωση του gap και την κίνηση προς τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2020 στις 2328,29 μονάδες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.