Εσείς τι θα αγοράζατε, bitcoin, Apple ή χρυσό;

Εσείς τι θα αγοράζατε, bitcoin, Apple ή χρυσό;

Με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να επιμένουν να κατακτούν νέες κορυφές παρά τις κασσάνδρες που βλέπουν σοβαρή διόρθωση, οι επενδυτές αναζητούν τα assets που θα δώσουν τις καλύτερες αποδόσεις και… κρυφοκοιτάζουν τα κρυπτονομίσματα. Η αέναη επιθυμία για κέρδη, τους κάνει να παραβλέπουν πολλές φορές το ρίσκο γιατί οι ίδιες οι αγορές, τους έμαθαν την τελευταία δεκαετία πως ό,τι ανεβαίνει… μπορεί να ανέβει κι άλλο.

Ο Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή ενώ οι S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται πολύ κοντά στα δικά τους ρεκόρ. Και μέσα σε όλα αυτά, κάνουν ξανά αισθητή την παρουσία τους τα κρυπτονομίσματα, τα οποία όχι μόνο έφτασαν σε νέα υψηλά, αλλά είδαν και τη Wall Street να… τα καλωσορίζει, καθώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το πρώτο αμερικάνικο ETF σε futures του bitcoin.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν η τιμή του bitcoin κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 66.967 δολάρια, η συνολική αξία του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος πλησίασε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του ασημιού. Με άλλα λόγια, η αξία της συνολικής ποσότητας του πολύτιμου μετάλλου που έχει εξορύξει μέχρι στιγμής ο άνθρωπος είναι σχεδόν ίδια με την αθροιστική αξία όλων των bitcoin που έχουν εξορυχθεί ψηφιακά τα τελευταία 12 περίπου χρόνια.

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, θα σκάσει σαν φούσκα ή όχι, το bitcoin σήμερα είναι το 8ο πολυτιμότερο asset στον πλανήτη. Στην πρώτη θέση, και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα assets, παραμένει ο χρυσός με την κεφαλαιοποίησή του να διαμορφώνεται στα 11,389 τρισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Apple με χρηματιστηριακή αξία στα 2,46 τρισ. δολάρια και ακολουθεί η Microsoft με κεφαλαιοποίηση 2,32 τρισ. δολάρια. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε την Saudi Aramco με 1,995 τρισ. δολάρια και την πεντάδα συμπληρώνει η Google με 1,84 τρισ. δολάρια.

Στην έκτη θέση είναι η Amazon με 1,689 τρισ. δολάρια και στην έβδομη το ασήμι με 1,373 τρισ. δολάρια. Το bitcoin στην όγδοη θέση με 1,16 τρισ. δολάρια μετά την πτώση των τελευταίων ημερών από το ιστορικό του υψηλό. Τη δεκάδα κλείνουν οι Facebook και Tesla με κεφαλαιοποίηση 915 δισ. δολάρια και 911 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Αν όμως πάρουμε τα κρυπτονομίσματα ως ενιαίο σύνολο, γιατί αποτελούν μία εντελώς καινούρια αγορά στην οποία βασικά κυριαρχούν το Bitcoin και το Ethereum, που αποτελούν πάνω από το 65% της αγοράς, η κατάταξη αλλάζει. Η συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων σήμερα διαμορφώνεται στα 2,546 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το CoinMarketCap, ξεπερνώντας ακόμη και την Apple, τη μεγαλύτερη εισηγμένη του πλανήτη. Ακόμη και το Ethereum, έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Bank of America, η Samsung, η Johnson & Johnson και η Alibaba.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα είναι πραγματικό και αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα μέσα στον Οκτώβριο να δώσει η SEC το πράσινο φως στο ProShares Bitcoin Strategy ETF ή «BITO» κι έτσι να ξεκινήσει να διαπραγματεύεται το πρώτο ETF σε futures bitcoin στις ΗΠΑ. Η… μεγαλοπρεπής είσοδος του bitcoin στη Wall Street είναι μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις του μήνα για τις αγορές και αυτό λέει επίσης πολλά. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το BITO έφτασε σε κεφάλαια τα 1 δισ. δολάρια πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο ETF στην ιστορία.

Οι επενδυτές που το επιλέγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ μέσω του ETF δεν αποκτούν άμεση έκθεση σε bitcoin αλλά σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, και επομένως υπάρχει διαφορά μετά της τιμής του bitcoin και της τιμής του BITCO, το ETF δεν τους προστατεύει από τις μεγάλες διακυμάνσεις που μας έχει συνηθίσει το bitcoin. Το bitcoin ξεκίνησε το 2021 από τα 29.000 δολάρια και μετά από εντυπωσιακό ράλι άνω του 115% ξεπέρασε τα 63.500 δολάρια στις 13 Απριλίου. Όμως μετά σημείωσε σοβαρή διόρθωση και με πτώση της τάξης του 53% υποχώρησε ξανά στα 29.000 δολάρια στις 20 Ιουλίου. Αυτού του είδους η μεταβλητότητα δεν μπορεί να αποσοβηθεί από το ETF.

Για την ιστορία, ο χρυσός απέχει σήμερα 15% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον Αύγουστο του 2020 στα 2.069 δολάρια. Η μετοχή της Apple απέχει με τη σειρά της 5,7% από το δικό της ρεκόρ που σημείωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ μέσα στο έτος έχει γράψει κέρδη 12%. Το bitcoin βρίσκεται 10% μακριά από το ρεκόρ της περασμένης Τετάρτης κοντά στο επίπεδο των 67.000 δολαρίων καθώς υποχώρησε στη συνέχεια στα 60.750 δολάρια. Μέσα στο 2021 το bitcoin σημειώνει άνοδο της τάξης του 110% αλλά με τρομακτικές διακυμάνσεις.