Επιθετικές πωλήσεις, με πτώση 19,34% το 5ήμερο στο Χρηματιστήριο

Επιθετικές πωλήσεις, με πτώση 19,34% το 5ήμερο στο Χρηματιστήριο

Μια από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων ετών βίωσε αυτό το πενθήμερο το ελληνικό χρηματιστήριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την «καταστροφή» που έλαβε χώρα τις «μαύρες» ημέρες που είδε η αγορά αμέσως μετά την επανέναρξη των συναλλαγών, τον Αύγουστο του 2015 και την εφαρμογή των capital controls.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ποσοστό 19,34%, στη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων ετών, ο FTSE 25 έχασε 18,6% της αξίας του, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 24,92%, ενώ ο Mid Cap είχε απώλειες 5ημέρου 20,40%. Ο Φεβρουάριος έφυγε με απώλειες 20,92% για το Γ.Δ., ενώ η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο έφτασε στο 31,58%.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 21,47%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρεί κατά 35,02%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει χάσει 10,8 δισ. ευρώ! Μια εικόνα που πολλά χρόνια έχουμε να δούμε στην αγορά, αλλά και μια εικόνα που κατά 90% οφείλεται στη συμπεριφορά και στο ξεπούλημα της αγοράς αυτή την εβδομάδα, όπου υπήρξε η έξαρση του κορονοϊού.

Σε όλες τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας η αξία συναλλαγών ξεπέρασε κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει τη δραστηριοποίηση εξαιρετικά ισχυρών χαρτοφυλακίων, τόσο από την πλευρά των πωλητών – που κυριάρχησαν – όσο όμως και από την πλευρά των αγοραστών, καθώς έγινε και σημαντικό «σκούπισμα» στα χαμηλά, με τεράστιες εναλλαγές θέσεων.

Η φράση του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που τονίζει πως «σε μια αγορά που μέσα σε μια εβδομάδα έχει τόσο μεγάλες απώλειες σε Γενικό Δείκτη, FTSE 25 και τράπεζες, με τεράστια χάσματα τόσο σε εβδομάδα, όσο και σε ημέρες, κάθε επιπλέον συζήτηση (σ.σ. περί προβλέψεων, εκτιμήσεων και στηρίξεων) είναι απολύτως περιττή», περιγράφει ξεκάθαρα την κατάσταση. Ο ίδιος τονίζει ότι «έφτασε ένας μήνας και μάλιστα με λιγότερες συνεδριάσεις όπως ο Φεβρουάριος, για να πάρει πίσω από την αγορά περίπου δέκα μήνες ανόδου».

Σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 720,35 μονάδες με απώλειες 6,31%, κλείνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα στο χαμηλό ημέρας, παρ' ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έλαβαν χώρα μεγάλες διακυμάνσεις και μεταβολές, δημιουργώντας «σκαλιά» για περαιτέρω ξεπούλημα. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.823,29 μονάδες με πτώση 6,47% που επίσης ήταν το χαμηλό ημέρας, χάνοντας 126,13 μονάδες μέσα σε μια ημέρα!

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 575,15 μονάδες με πτώση 7,86%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε έως τις 564,56 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 9,56%! Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν ενισχυμένη και ανήλθε στα 184,89 εκατ. ευρώ, με τα 59,1 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες. Τεράστιους τζίρους διακίνησαν και οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με 25,4 και 20,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τζίρος έφτασε στα 128,6 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν στα 128,3 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 111,57 εκατ. και τη Δευτέρα, στο μεγάλο ξεφόρτωμα είχε εκτοξευτεί στα 182,8 εκατ. ευρώ, με περίπου 73 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.

Διεθνώς συνεχίστηκε το ασύμμετρο χτύπημα του κορονοϊού με τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να βυθίζονται, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από την εποχή της Lehman Brothers! Κυρίαρχα στοιχεία που οριοθετούν τις κινήσεις των επενδυτών είναι ο πανικός και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, κάτι που οδηγεί σε άκριτες πωλήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να μπαίνουν επ’ ουδενί τεχνοκρατικά κριτήρια στις επιλογές.

Χωρίς να μπορούν να τιμολογήσουν τεχνοκρατικά και με αντικειμενικούς όρους τις εξελίξεις από τις επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας από την εξάπλωση του ιού αλλά και από τη γενικευμένη καραντίνα εκατομμυρίων ανθρώπων, οι αγορές παραδόθηκαν σε μια συγχορδία σύγχυσης, πανικού και ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Οι αγορές προεξοφλούν δυσμενές «γύρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας και ανακοπή του momentum σε κλάδους – οδηγούς όπως ο τουρισμός και οι αερομεταφορές, ενώ, παρ' ότι δεν μπορεί να ζυγιστεί με αμιγώς τεχνοκρατικούς όρους η επίπτωση του κορονοϊού, είναι σαφές ότι προεξοφλείται κατάσταση κοντά στην πανδημία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης και του 5ημέρου

Στη σημερινή συνεδρίαση, απώλειες άνω του 10% στο χώρο του FTSE 25 είχαν μετοχές όπως Τιτάν, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα, άνω 8% έχασαν οι Εθνική, Viohalco, Σαράντης και Motor Oil, ενώ άνω του 7% υποχώρησαν οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Coca Cola HBC. Μοναδική μετοχή με άνοδο στον FTSE 25 ήταν η Lamda Development που ενισχύθηκε κατά 1%.

Στον Mid Cap, πτώση 11,30% είχε η Attica Bank, ενώ πολύ μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν μετοχές όπως ΟΛΘ, AVAX, Intracom Holdings, Profile, Quest Συμμετοχών, Έλτον, Πλαίσιο, Κέκροπας και Κρι Κρι. Θετικά έκλεισαν μόνο οι ΙΑΣΩ και Ολυμπιακή Τεχνική.

Στο σύνολο της αγοράς μόνο 18 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 112 που έκλεισαν χαμηλότερα. Μάλιστα, 14 μετοχές είχαν πτώση από 10% έως 29,23%, 25 μετοχές έχασαν άνω του 8%, ενώ συνολικά 60 μετοχές είχαν απώλειες άνω του 5%!

Σε επίπεδο 5ημέρου, η Attica Bank έκλεισε με πτώση 39,10%, η Πειραιώς απώλεσε το 31,59% της αξίας της, η Alpha Bank έχασε 24,25%, η Εθνική -23,68% και η Eurobank -23,51%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips οι πιέσεις ήταν επίσης πολύ μεγάλες. Η ΔΕΗ υποχώρησε σε ποσοστό 28,27%, η Τιτάν έχασε το 26,30% της αξίας της, η Ελλάκτωρ -26,04%, Aegean Airlines -25,44%, ΓΕΚ Τέρνα -25,52%, Viohalco -24,43%, Μυτιληναίος -22,66%, ΕΧΑΕ -21,74%, Motor Oil -20,34% κ.ο.κ.