Επιστροφή στις 900 μονάδες με «ενέργεια» από τα blue chips
Χρηματιστήριο Αθηνών

Επιστροφή στις 900 μονάδες με «ενέργεια» από τα blue chips

Με διυλιστήρια (Μotor Oil +6,21% και ΕΛΠΕ +3,33%), Eurobank (+2,74%) και ΟΠΑΠ (+3,07%), ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης διατηρώντας την επαφή του με τις 900 μονάδες, κλείνοντας ελαφρώς πάνω (900,49 μονάδες, +0,71%).

Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά επιχειρήθηκε άλλες τρεις φορές η προσπέλαση του παραπάνω ψυχολογικού ορίου, καταγράφοντας υψηλό ημέρας 902,26 μονάδες, ωστόσο το θετικό κλίμα μετριάσθηκε από τη συμπεριφορά των ΟΤΕ (-1,21%) και ΕΤΕ (-0,94%).

Η συναλλακτική δραστηριότητα, αν και αυξημένη σε σχέση με τις περασμένες συνεδριάσεις, παρέμεινε στον μέσο όρο τριμήνου (περ. 93 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων πακέτων ύψους 20,19 εκατ. ευρώ).

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 13 έκλεισαν ανοδικές, ενώ τα αρνητικά πρόσημα των υπολοίπων ήταν μικρά, με αυτά της Jumbo, ΟΛΠ και ΟΤΕ τα μεγαλύτερα κατ' απόλυτο (-1,4%, -1,23% και -1,21% αντίστοιχα).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η εικόνα ήταν παρεμφερής με μικτά πρόσημα μεν, σταθμισμένα υπέρ της ανόδου δε (7 στις 20 πτωτικές), ενώ πολλές «περιφερειακές» μετοχές έκαναν γλέντι σήμερα, όπως αυτές της Ίλυδα (+16,04%), Δομική Κρήτης (+12,46%), Κλουκίνας (+11,43%), Καραμολέγκος (+12,35%), Λανακάμ (+9,32%) και ΕΚΤΕΡ (+5,83%), όλες σε νέα τοπικά υψηλά.

Τα παραπάνω προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην υφιστάμενη ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου, λόγω αφενός της ικανοποιητικής διάχυσης της ρευστότητας, αφετέρου των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων που προεξοφλούνται.

Συνολικά, σήμερα επιτευχθήκαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων από 18 εισηγμένες, ενδυναμώνοντας για άλλη μια φορά την πεποίθηση της συνέχισης της ανόδου. Κι ενώ ο πρώτος στόχος παραμένει στις 905 μονάδες, ενδόμυχα περιμένουμε με καλές πιθανότητες ένα τετραψήφιο νούμερο στον Γενικό Δείκτη, κάτι που όσο περνούν οι συνεδριάσεις, έρχεται και πιο κοντά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.