Εντείνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εντείνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες κινούνται τα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει όλες τις χώρες του πλανήτη και τις οικονομίες τους, ενώ «ανακούφιση» που έφεραν οι αποφάσεις της Fed αποδείχτηκε προσωρινή με τις πιέσεις να εντείνονται ξανά.

Το κλίμα στις ευρωαγορές επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την άρνηση της Γερουσίας στις ΗΠΑ να δώσει την έγκρισή της στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 2 τρισ. δολαρίων ώστε να τονωθεί η αγορά και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την έκδοση νέου χρέους αξίας 350 δισ. ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμα σαφές αν και πότε θα πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, η Goldman Sachs εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 1% το 2020 επισημαίνοντας ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη και από το έτος που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Η κρίση του κορονοϊού -ή ειδικότερα η απάντηση σε αυτή την κρίση- αντιπροσωπεύει ένα φυσικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας που είναι πρωτοφανής στη μεταπολεμική ιστορία» αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το πραγματικό ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες συρρικνώνεται «πολύ απότομα» κατά το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 24% στις ΗΠΑ.

Το κλίμα αντιστράφηκε προσωρινά, αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μίας σειράς επιπλέον μέτρων που θα βοηθήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα μετά την κρίση του κορονοϊού. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει είναι η δέσμευση να συνεχιστεί απεριόριστα το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (QE).

Σε πρώτη φάση οι δείκτες διέγραψαν μεγάλο μέρος των απωλειών τους, ωστόσο λίγο αργότερ οι πωλητές επανήλθαν με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να βρίσκεται στις 280 μονάδες, με απώλειες 4,24%.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 2,63% και κινείται στις 8.688 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 3,53% και βρίσκεται στις 3.989 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα καταγράφει και ο δείκτης FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία με απώλειες της τάξης του 4% στις 4.979 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,47% στις 15.510 μονάδες, ενώ τέλος στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί κατά 4% στις 6.185 μονάδες.

Νωρίτερα στην Ασία, ο Sensex της Ινδίας βρέθηκε να υποχωρεί άνω του 11%, ενώ απώλειες της τάξης του 7% κατέγραψε και ο δείκτης της Σιγκαπούρης. 

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 5,11% και έκλεισε στις 21.639 μονάδες, ενώ στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 3,11% στις 2.660 μονάδες. 

Αντίθετα, ο ιαπωνικός Νikkei ενισχύθηκε 2,02% στις 16.887 μονάδες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακού Αγώνες οδεύουν προς αναβολή. 

Παγκοσμίως υπάρχουν πάνω από 339.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ ο ιός έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 άτομα.