7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ενδείξεις για ανοδική κίνηση τύπου V στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ενδείξεις για ανοδική κίνηση τύπου V στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Στις 26 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της 20ης Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 10%, έχοντας μια ξεκάθαρη πτωτική πορεία κατά την οποία κανένα νέο υψηλότερο επίπεδο δεν μπόρεσε να καταγραφεί. Σημαντικότερο και από τις 16 στις 26 πτωτικές συνεδριάσεις ήταν το γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών συνοδεύτηκαν από υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, κοντά στον μεσοσταθμικό των 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα, στις 6 αυτές εβδομάδες, 5 εκ των οποίων ήταν «κόκκινες», διεσπάσθηκαν 2 σημαντικές στηρίξεις (900 και 885).

Η παραπάνω συμπεριφορά ταρακούνησε τις αγοραστικές θέσεις, κάτι που διαφάνηκε ξεκάθαρα με την τελευταία πράξη του έργου στις 19 Ιουλίου και το περίφημο sell off στο -3,88%. Η εντύπωση που δόθηκε ήταν η απώλεια της πολύμηνης ανοδικής τάσης που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2021.

Ακολούθως, το επίπεδο των 890 μονάδων σημαδεύτηκε σαν σημαντική αντίσταση υπό τη μορφή επιβεβαίωσης της προαναφερείσας διάσπασης, και η οποία ήλθε στο προσκήνιο την Παρασκευή με το κλείσιμο στις 888 μονάδες.

Μάλιστα, λόγω του ότι η ανοδική αντίδραση συμπεριέλαβε χαμηλούς όγκους (συν. 390 εκατ. ευρώ σε 9 συνεδριάσεις), κανείς δεν πείθεται ότι η πτωτικότητα του Ιουνίου αντιστράφηκε. Ωστόσο, χτες καταγράφηκε η 10η (!) συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, πάλι χαμηλού όγκου, με τις τιμές πλέον να προσπερνούν και τις 890 μονάδες, στήνοντας ένα μοτίβο που οδηγεί σε ακαριαία άνοδο, η οποία συχνά περιγράφεται στη βιβλιογραφία ως κίνηση “V”.

Προς το παρόν, λοιπόν, είμαστε στο μεταίχμιο. Οι πιθανότητες αυξήθηκαν υπέρ ενός ανοδικού σεναρίου με τελικό αποδέκτη τα νέα τοπικά υψηλά πέριξ των 945 μονάδων, με πρώτη στάση τις 912. Ωστόσο, μετά από 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ένα λογικό stop παραμένει δυστυχώς εξαιρετικά μακριά για βραχυπρόθεσμο trade, οπότε ταιριάζουν δύο εναλλακτικές.

Ή μια καλή τοποθέτηση με μακρινό stop και τη θεωρία ότι οι 830 μονάδες θα γίνουν μακρινό παρελθόν, ή stop στις επιμέρους επιλογές μας ανάλογα τη μεταβλητότητα τους, με μέση στάθμη το 8-9% απομείωση, τουλάχιστον για τις δεικτοβαρείς επιλογές και τα χαρτιά κοντά στον μοναδιαίο beta.

Ένα ακόμα κρίσιμο σημείο είναι η συμπεριφορά επιμέρους μετοχών. Εκείνες των ΟΤΕ, Mytilineos, Viohalco, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ (εν μέσω ΑΜΚ), οι μετοχές της πληροφορικής και προσφάτως οι τραπεζικές μετοχές, εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά και χτίζουν ένα μοτίβο αισιόδοξο για την πορεία.

Τέλος, οι διεθνείς αγορές κινούνται επίσης θετικά, σε επαφή με τα ιστορικά τους υψηλά, παρά το γεγονός ότι το «μαύρο σύννεφο» του πληθωρισμού πλανάται απειλητικά. Οι ΗΠΑ σφυρίζουν αδιάφορα με ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων των εταιρειών - εισηγμένων, το δολάριο δεν λέει να ξεκολλήσει από την περιοχή των 92-93 (στον Δείκτη DX) ενώ παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου έχουν προσεγγίσει σχεδόν 400% απόδοση από τα χαμηλά της πανδημίας.

Επομένως, με οδηγό μας πάντα το προφίλ κινδύνου μας και την επιλογή αξιόλογων εταιρειών, μπορούμε να περιμένουμε τα καλύτερα, δεδομένου ότι και το μακροοικονομικό περιβάλλον δικαιολογεί εξαιρετικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.