Εκ νέου πτωτικά το ΧΑ με κίνηση προς τις 910 μονάδες

Εκ νέου πτωτικά το ΧΑ με κίνηση προς τις 910 μονάδες

Στα αρνητικά πρόσημα έχει γυρίσει σήμερα Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να πλησιάζει εκ νέου το κομβικό όριο των 900 – 910 μονάδων, δείχνοντας ότι πλην του διεθνούς περιβάλλοντος, η αγορά περιμένει τους νέους καταλύτες και τα νέα «στοιχήματα» προεξόφλησης, που θα ελκύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια στο σύστημα.

Σε μια συγκυρία που οι δείκτες της Wall Street χθες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, συνεχίζοντας να… σέρνουν το χορό στο πιο μακροχρόνιο και ανθεκτικό bull market όλων των εποχών, οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις, ενώ ήπια πτώση σημειώνουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Στον αντίποδα, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το ράλι του 2019, τις πρώτες πενήντα ημέρες του νέου έτους υστερεί έναντι των διεθνών αγορών, καθώς εύλογα υπάρχει κάποια κόπωση, ενώ αρκετά χαρτοφυλάκια κλειδώνουν κερδισμένη ρευστότητα.

Από την άλλη πλευρά, το… project του Ηρακλή στις τράπεζες – που ήταν η αφορμή για το ανοδικό ξέσπασμα του φθινοπώρου στον κλάδο - αργεί φέρνοντας εύλογη αμηχανία σε αρκετούς επενδυτές, που προτιμούν να κρατούν αμυντική και συντηρητική στάση, έως ότου ξεκαθαρίσει περισσότερο η κατάσταση.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι επενδυτές όλες τις τελευταίες ημέρες αρκούνται σε επιλεκτικές κινήσεις χαμηλού ρίσκου, χωρίς να εισρέουν νέα ρευστότητα στην αγορά, κάτι που αποτυπώνεται στους όγκους και τους τζίρους.

Η αγορά αφενός έχει δείξει δύο φορές το τελευταίο 20ήμερο ότι κρατάει τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων, αφετέρου πιστοποιεί ότι δυνάμεις «απόδρασης» από τις 920 μονάδες δεν υπάρχουν, κυρίως λόγω απουσίας «φρέσκων» κεφαλαίων.

Έτσι, η κίνηση το τελευταίο διάστημα είναι σε στενό εύρος διακύμανσης, ενώ σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 911 μονάδες με πτώση 0,54%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ελαφρώς αυξημένο τέμπο.

Βεβαίως, στην αύξηση του τζίρου συνέβαλε το νέο πακέτο 357.067 μετοχών αξίας 5,05 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ. Στη μετοχή του οργανισμού, μετά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ενώ χθες διακίνησε πάνω από 27 εκατ. ευρώ τζίρο, με πακέτα αλλά και επιβλητική επάνοδο πάνω από τα 14 ευρώ με άνοδο 2,32%. Συμπεριφορά απόλυτου leader.

Κατά τα λοιπά, η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται πτωτικά, ενώ θετικά διαπραγματεύονται μόνο οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Viohalco και Fourlis. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχονται οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ.

Παρόμοια εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου θετικά κινούνται μόνο οι Ολυμπιακή Τεχνική (+2,33% ύστερα από το χθεσινό +8,40%) με φόντο τις διεργασίες για την πώληση του Πόρτο Καρράς, Intralot, MIG και Quest Συμμετοχών ενισχύονται. Στο σύνολο της αγοράς, 27 μετοχές ενισχύονται έναντι 44 που υποχωρούν.