7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,32% στο Χρηματιστήριο

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,32% στο Χρηματιστήριο

Mε 4 στις 5 συνεδριάσεις πτωτικές και εβδομαδιαίο τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 265 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων πακέτων προσυμφωνημένων συναλλαγών), ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,32%, κλείνοντας σήμερα στις 886,66 μονάδες με πτώση κατά 0,17% και τζίρο στα 43,8 εκατ. ευρώ.

Η παρατήρηση αυτή, εκτός από την προφανή μετάφραση μιας σχετικής πτωτικότητας με πολύ χαμηλούς όγκους, εμπεριέχει δύο σοβαρά ζητήματα. Αφενός την απώλεια σημαντικών επιπέδων που οριοθετούσαν το ανοδικό τέμπο, αφετέρου την έλευση τους την ίδια ώρα που οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

Αναλυτικότερα, πρώτον η διάσπαση των 896 μονάδων την Τρίτη επέφερε σύγχυση και επιπλέον διστακτικότητα στους δυνητικούς αγοραστές, διότι ο Δείκτης εισήλθε τεχνικά σε αρνητικό έδαφος με επόμενο επίπεδο τις 874. Επίσης, το στήσιμο αυτό δημιούργησε δύο σοβαρά εμπόδια στις 899 και 911 μονάδες, κάτω των οποίων δεν γίνεται να αλλάξει το αρνητικά διαμορφούμενο κλίμα.

Επιπλέον, υφίσταται έντονη απώλεια συσχέτισης της απόδοσης του ελληνικού Χρηματιστηρίου με τα διεθνή. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ καταγράφονται ακόμα και σήμερα νέα ιστορικά υψηλά (ο S&P 500 στις 4.333 μονάδες), κάτι που από μόνο του επιτείνει την απορία της μη ανοδικής συνέχισής μας.

Πέρα από αυτό, ο Τραπεζικός Δείκτης είναι επίσης σε υπερπουλημένη περιοχή, βρίσκοντας σήμερα την αντίσταση των 550 μονάδων. Ενδεχόμενη αδυναμία του να προσεγγίσει τις 565 θα βαρύνει περαιτέρω το κλίμα, συνυπολογίζοντας και τη χρονική συγκυρία της ΑΜΚ της Alpha Bank. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ανήλθαν σε -3,77%

Παράλληλα με τις εβδομαδιαίες απώλειες του ΓΔ, ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε -1,92% στην εβδομάδα. Οι 2.180 μονάδες συνιστούν αντίσταση. Από τις μετοχές που τον απαρτίζουν, μονάχα 3 κατάφεραν να κλείσουν θετικά (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ), με ουραγό στην απόδοση τη μετοχή της Alpha με -7,13%, ακολουθούμενη από αυτήν της Αεροπορίας Αιγαίου (-5,01%).

Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που με εξαίρεση τις εξαιρετικές ΚΡΙ ΚΡΙ (+4,22%) και Πλαστικά Θράκης (+3,53%), αμφότερες σε νέα ιστορικά υψηλά,  οι υπόλοιπες βρέθηκαν αρνητικές.

Για τη συνέχεια, περιμένουμε έναν καταλύτη που θα προσδώσει έναν ρυθμό στο Χρηματιστήριο, το οποίο σε γενικές γραμμές πλαγιολισθαίνει. Είναι φανερό ότι η πτωτικότητα δεν αφορά σε ρευστοποιήσεις αλλά σε έλλειψη αγοραστών, τουλάχιστον στο μέτρο που να ωθήσουν τις τιμές σε άλλα επίπεδα.

Και δυστυχώς, τα ευρήματα που αναφέρθηκαν δεν είναι τόσο βάσιμα, ώστε να μην μπορεί εύκολα να εξαχθεί και η κατευθυντικότητα, έστω με καλές πιθανότητες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.