Διαδοχικά χαμηλά για τη λίρα - Οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Τουρκία

Διαδοχικά χαμηλά για τη λίρα - Οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Τουρκία

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα και στις συναλλαγές της Παρασκευής, καθώς οι αγορές πιστεύουν το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι τη «δέσμευση» του κεντρικού τραπεζίτη για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα. Το δολάριο ανταλλάσσεται έναντι 8,71 λιρών καταγράφοντας διαδοχικά χαμηλά τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία TUIK, ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών, στο 16,6% τον Μάιο από 17,1% τον Απρίλιο. Όμως οι αγορές αμφισβητούν τα στοιχεία. «Το πρόβλημα με τα στοιχεία πλέον είναι η αξιοπιστία τους», σημειώνει ο Τιμ Ας, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

«Οι πολίτες της χώρας δεν πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι τόσο χαμηλός επομένως δεν θα σταματήσουν να μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια. Οι ξένοι δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και αυτό σημαίνει ότι δεν θα δούμε εισροές κεφαλαίων στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η λίρα θα παραμείνει αδύναμη», προσθέτει.

Η τουρκική λίρα σημειώνει τη χειρότερη επίδοση φέτος μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με εξαίρεση το πέσο Αργεντινής, καθώς Τούρκοι και ξένοι επενδυτές ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές, την αξιοπιστία των στοιχείων και τις επιλογές του Ερντογάν.

Η πτώση του πληθωρισμού ήταν τόσο απρόσμενη που διέψευσε τις προβλέψεις όλων των αναλυτών που συμμετείχαν στις εκτιμήσεις του Bloomberg και του Reuters και πλέον πολλοί πιστεύουν ότι τα στοιχεία είναι αυτά που… βολεύουν τον Ερντογάν για να μειώσει τα επιτόκια.

Την περασμένη Τρίτη ο Ερντογάν χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, από το υφιστάμενο 19%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι εκτός από τον κεντρικό τραπεζίτη που αντικαταστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο tούρκος πρόεδρος έχει «ξηλώσει» τρεις ακόμη αξιωματούχους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας καθώς και τους επικεφαλής αρκετών κρατικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και της στατιστικής υπηρεσίας.