Δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση το Χρηματιστήριο

Δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση το Χρηματιστήριο

Σε ένα εξαιρετικό διεθνές κλίμα με το δείκτη Nasdaq σε νέο ιστορικό ρεκόρ και τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα ανοδική κίνηση, το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος της ζώνης των 680 μονάδων απαιτεί αύξηση του τζίρου, κλείνοντας στις 676,04 μονάδες με άνοδο 0,85%, με την αξία συναλλαγών στα 51,2 εκατ. ευρώ.

Ήταν μια συνεδρίαση μονοσήμαντα ανοδική τόσο για τους κύριους δείκτες όσο και για την πλειονότητα των τίτλων τόσο του FTSE 25 όσο και του συνόλου της αγοράς, αν και στο φινάλε εμφανίστηκαν κάποιες πωλήσεις σε κορυφαία blue chips όπως Jumbo, Motor Oil, Σαράντης και Lamda Development.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι μειωμένες συναλλαγές συγκριτικά με τα πρόσφατα στάνταρ, οπότε η άνοδος ήρθε πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω καταιγισμού αγορών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά παίρνοντας ώθηση από το διεθνές κλίμα, φαίνεται πως συγκεντρώνει δυνάμεις για πιθανή υπέρβαση της ζώνης των 680 – 700 μονάδων.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. υπολείπεται αρκετά από τα επίπεδα που είχε πριν το σοκ του κορονοϊού, ενώ οι διεθνείς αγορές έχουν μειώσει περισσότερο τη δική τους απόσταση από εκείνα τα επίπεδα. Έτσι, μια κίνηση στις 700 ή 720 μονάδες δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί υπέρβαση, δεδομένου ότι πριν το σοκ του Covid-19 η αγορά διαπραγματεύονταν σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων, έχοντας υψηλό 5ετίας τις 949,20 μονάδες από τις 24 Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε πως ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, έχει θέσει ως όριο βραχυπρόθεσμα για το Χ.Α. μια κίνηση έως τις 720 μονάδες, σ’ ότι αφορά το πάνω όριο.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης είχε χαμηλό ημέρας στις 671,62 μονάδες (+0,19%) και υψηλό στις 681,58 μονάδες (+1,67%), ήτοι συνολική διακύμανση 9,96 μονάδων ή 1,49%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.634,52 μονάδες με άνοδο 0,76%, παρ’ ότι έφτασε έως τις 1.650,31 μονάδες όταν κέρδιζε 1,74%.

Ο τραπεζικός δείκτης δεν μπόρεσε να κρατήσει το κομβικό σημείο των 400 μονάδων κλείνοντας στις 397,37 μονάδες με άνοδο 2,08%, παρ’ ότι έφτασε έως τις 404,35 μονάδες (+3,87%).

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, σημείο «κλειδί» για τον τραπεζικό δείκτη που θα οριοθετήσει αν θα αλλάξει επίπεδο είναι οι 406 μονάδες, ενώ το σημείο στήριξης για να μη χαθούν τα κεκτημένα είναι οι 383 μονάδες.

Θυμίζουμε ότι πριν την κρίση του κορονοϊού ο τραπεζικός δείκτης ήταν στη ζώνη των 900 μονάδων έχοντας υψηλό τελευταίων ετών τις 924 μονάδες από το Νοέμβριο του 2019, ενώ πριν από περίπου 40 ημέρες, στις 15 Μαΐου 2020, ο δείκτης έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων! Έκτοτε ο τραπεζικός δείκτης έχει αντίδραση 48,26%, όμως εξακολουθεί να χάνει σε επίπεδο 1ου εξαμήνου 2020 περίπου 55,11%.

Σήμερα υπήρξαν αρκετά ενδοσυνεδριακά πονταρίσματα στον κλάδο, όμως στο τέλος βγήκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η Εθνική έκλεισε με άνοδο 3,36% (έφτασε έως το +5,04%), η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,59% (έφτασε έως το +3,58%), η Πειραιώς +1,33% (+3,25%) και η Alpha Bank +2,06% (+4,81%).

Στον ευρύτερο Large Cap, η Fourlis συνέχισε την αντίδρασή της κλείνοντας για 5η φορά ανοδικά στις έξι τελευταίες με συνολικά κέρδη 11,41%, ενώ σήμερα ενισχύθηκε κατά 5,53% ξεχωρίζοντας στη μεγάλη αποτίμηση. Η Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 3,83%, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τιτάν, Viohalco, και ΟΤΕ.

Στον Mid Cap δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο, παρ’ ότι η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε θετικά όπως Cenergy Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, MIG, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, AVAX κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 65 μετοχές ενισχύθηκαν, έναντι 37 που υποχώρησαν.

To διεθνές κλίμα και η τεράστια ρευστότητα

Διεθνώς, παρά τα αλλεπάλληλα παγκόσμια ρεκόρ στα κρούσματα του Covid-19 και όλα τα εν γένει προβλήματα που συνοδεύονται από την εξάπλωση του ιού σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες και τις οικονομίες του κόσμου, οι αγορές συνεχίζουν να συντηρούν το momentum τους, εντυπωσιάζοντας.

Η πρωτοφανής ρευστότητα που έχουν «ρίξει» στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες συντηρούν την κίνηση των αγορών, οι οποίες κάλυψαν ταχύτατα τις απώλειες από το σοκ του κορονοϊού, δείχνοντας ένα πρόσωπο που σε πολλούς αναλυτές προξενεί τεράστια έκπληξη.

Και όλα αυτά, μολονότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στις κοινωνίες κάθε άλλο παρά συνηγορεί προς την άκρως θετική ανάγνωση και προεξόφληση που κάνουν τα χρηματιστήρια και οι μετοχές. Έτσι, δε λείπουν οι «φωνές» περί υπερβολής, αλλά και της διαπίστωσης ότι – πλέον – οι αγορές και τα χρηματιστήρια κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Μιας οικονομίας με κλιμάκωση της ανεργίας παγκόσμια, χιλιάδες απολύσεις από κλάδους – οδηγούς όπως αερομεταφορές, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.α., και σε μια συγκυρία που η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού που συντηρεί με τη σειρά της μια σειρά παράπλευρων αγορών και κλάδων, δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα της ιστορίας της.

Συνάμα, οι αγορές συνεχίζουν το ράλι τους, παρά τις διεθνείς περιχαρακώσεις που πλέον μπαίνουν στην οικονομική «διασύνδεση» μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και Αμερικής, αλλά και παρά τους ορατούς κινδύνους για νέα lockdowns.