Credit Suisse: Τα χειρότερα πέρασαν

Credit Suisse: Τα χειρότερα πέρασαν

Με δεδομένο ότι η πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ δεν ευνοεί τον προστατευτισμό, είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με μοναδικό νικητή την περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση σημειώνει σε έκθεσή της η Credit Suisse. Εάν συνυπολογιστεί αφενός η ταχύτητα των Κινέζων στον εμβολιασμό κατά της πανδημίας, αφετέρου η συμπεριφορά των επενδυτών εν είδει αισιόδοξης προεξόφλησης στις διεθνείς χρηματαγορές, διαμορφώνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα για το 2021.

Τα παραπάνω συνεπικουρούνται εκ της πεποίθησης πως οι κλάδοι που ανάρρωσαν από την κρίση (ή/και υπεραπέδωσαν) ήταν αυτοί με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τις συνέπειες της πανδημίας, με το αντίθετο επίσης να ισχύει. Έτσι, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, οι μετοχές των κλάδων τεχνολογίας αλλά και τα μεγαλύτερα Α/Κ κινεζικών μετοχών σημείωσαν μεσοσταθμικά +30% έως τη σήμερον, ενώ στον αντίποδα ο χρηματοοικονομικός τομέας και οι πετρελαϊκές ζημιώθηκαν μεσοσταθμικά από -19% έως -39%. Μάλιστα, οι λεγόμενες supertrends stocks, δηλαδή οι μετοχές των εταιρειών που εν μέσω πανδημίας χαρακτηρίστηκαν έτσι λόγω της σημαντικής έκθεσης σε λειτουργικές δραστηριότητες γύρω από τον ιό, άγγιξαν αποδόσεις άνω του +50%, ακολουθούμενες από αυτές των gold mining (+26%).

Έτι περεταίρω, η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται να απωθεί τα χρηματικά κεφάλαια προς τοποθέτηση σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Μάλιστα, εξαιτίας των μεταβολών στις καμπύλες απόδοσης των περισσοτέρων λήξεων, αναμένεται και περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς θα εμφανιστεί αποστροφή για τις νεότερες εκδόσεις δολαριακών ομολόγων. Εξάλλου, με τη σταθερή -μηδενική- επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, το ενδιαφέρον μετατίθεται σε άλλα νομίσματα, όπως το αυστραλιανό και καναδικό δολάριο, το γιεν και κυρίως το γουάν.

Το τελευταίο φαίνεται να έχει βαρύνουσα σημασία στην προαναφερθείσα παρατήρηση για την Κινεζική χρηματαγορά, καθώς είναι κρισιμότατος ο συνδυασμός της εισροής τέτοιων όγκων χρημάτων σε μια ήδη θερμή οικονομία, η οποία μάλιστα πρώτη προσπερνάει τον ύφαλο της πανδημίας, με την -τυχόν- διάνοιξη των κύριων εμπορικών δρόμων της με τις ΗΠΑ. Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο ισχυρών ενδείξεων ανατίμησης του γουάν, κυρίως έναντι του δολαρίου, κάτι που θα ευνοήσει περαιτέρω τη μετακίνηση των κεφαλαίων.

Προσέτι, δεν πρέπει να αμελείται η σχετική θέση της Κίνας στην εξίσωση τόσο των ασιατικών αγορών όσο και των αναδυόμενων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα μαγνητίζουν ολοένα και περισσότερα επενδυτικά βλέμματα χάρη στις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν, ενώ όσο ο εγχώριος πληθωρισμός και η αγορά εργασίας δεν απειλούν για υπερθέρμανση, τόσο η οικονομία αυτή θα υπεραποδίδει.

Εν τέλει, φαίνεται πως η παγκόσμια οικονομία βρήκε τα πατήματά της να προστατευτεί από την πανδημία και να αναδείξει νέες αξιόλογες επενδυτικές λύσεις. Η ορθή επιλογή τόσο του χρόνου τοποθέτησης όσο και των επενδυτικών οχημάτων λειτουργεί τόσο προστατευτικά έναντι απρόσμενων ζημιών, όσο και υπέρ της επίτευξης κερδών σε περιόδους άνθησης.  Αναφορικά με τον χρόνο, όλα δείχνουν πως τα χειρότερα πέρασαν, ενώ για άλλη μια φορά, οι κλάδοι τεχνολογίας/πληροφορικής και οι ΑΠΕ βρίσκονται στο προσκήνιο, δίπλα σε επιλεγμένες εταιρείες αναδυόμενων αγορών.