Χρηματιστήριο Αθηνών: Το...φάντασμα της όπερας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το...φάντασμα της όπερας

Με έλλειψη κατεύθυνσης και μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα 51 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την 161η στις τελευταίες 163 συνεδριάσεις μεταξύ της ζώνης των 850-930 μονάδων. Και ενώ αφενός το μακροοικονομικό πλαίσιο είναι εύφορο, αφετέρου οι διεθνείς αγορές εκρήγνυνται, στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουμε δει καν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Προφανώς, ακόμα αναζητείται η αιτία αυτής της κατάστασης. Και όχι ότι μας ενδιαφέρει τόσο πολύ, διότι ένα χαρτοφυλάκιο, και σε τέτοια περίοδο μάλλον κερδοφόρο, χτίζεται από θέσεις, από τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που θεωρούμε καλές ανεξάρτητα από τις κινήσεις των δεικτών. 

Και μια μεγάλη βεντάλια τέτοιων μετοχών, που παρακολουθούμε (και στη στήλη του live), έχει ακολουθήσει ανοδικό δρόμο, και με αποδόσεις ανάλογες του κινδύνου της εκάστοτε εταιρείας, αλλά πάντως πολύ καλύτερες του Γενικού Δείκτη η συσσώρευση του οποίου έχει απελευθερώσει δυνάμεις που είχαμε χρόνια να δούμε στη χρηματιστηριακή αγορά.

Για του λόγου το αληθές, οι μετοχές των «μικρών» εταιρειών της πληροφορικής αποδίδουν από +56% (Profile) έως και +596% (Epsilon Net) ετησίως. Δηλαδή, λίγο πάνω από τη χθεσινή απόδοση +594% της μετοχής της Τράπεζας Αττικής…

Άλλες πάλι, πιο δεικτοβαρείς, κινούνται μεταξύ 10-65%, όπως ΟΤΕ, Mytilineos, Viohalco, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ κ.α. 

Ακόμα και οι «κατηγορούμενες» τραπεζικές, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με την Eurobank και ETE να πρωταγωνιστούν με +107% και 97% αντίστοιχα, και την Alpha στο +69%. Και μάλιστα, με αξιοπρόσεκτη, ώριμη συμπεριφορά που δεν θυμίζει σε τίποτα τα τραπεζόχαρτα της περασμένης (τουλάχιστον) 10ετίας.

Όλες οι παραπάνω, είναι ενδιαφέρουσες επιλογές, ειδικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Συνυπολογίζοντας άλλα μικρομεσαία διαμαντάκια, όπως Cenergy, ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης κ.λπ.

Και γενικά, διαφαίνεται ότι πέραν του προφίλ των εταιρειών, οι κλάδοι που ενδιαφέρουν είναι σαφώς η ενέργεια, οι κατασκευές και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Εξάλλου, και η εξωστρέφεια πολλών από των προαναφερθεισών εξασφαλίζει ότι ακολουθούν (και θα ακολουθούν) σωστά την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση.

Σε τεχνικούς όρους, ο Δείκτης διατρέχει το γνωστό θετικό του momentum σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η επιμονή στις 910 μονάδες, για πέμπτη φορά, υποδεικνύει και τη σημασία του σχηματισμού που συντηρείται επίμονα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει κάποια καλή ανοδική κίνηση που θα τον απεγκλωβίσει από τη μεσοπρόθεσμη ατασική φάση των 164 συνεδριάσεων.

Είναι προφανές όμως ότι σε μιλώντας σε ένα πιο γενικό πλαίσιο είναι φυσικό μια τόσο δυνατή ανοδική κίνηση της περιόδου Νοεμβρίου 2020-Μαίου 2021 να χρειάζεται αρκετό χρόνο ώστε να λάβουν χώρα οι απαραίτητες ζυμώσεις, πράγμα που επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα.

Εντός της ατασικής περιόδου αντλήθηκαν υπέρογκα (για το μέγεθος του ΧΑ) χρηματικά κεφάλαια, τα οποία έχουν και ποιοτικό, μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και είναι «φρέσκα». Ήδη κάποια εξ αυτών έχουν αποδώσει καλά, οπότε και αυτοπεποίθηση δίνουν, αλλά και επανεπενδύονται σε άλλα οχήματα.

Μπορούμε να φανταστούμε μόνο τι θα συμβεί με την πειστική προσπέλαση των 940 μονάδων και την προσπέλαση των «προ πανδημίας» υψηλών και δεύτερον τις προσέγγισης του εμβληματικού αριθμού 1000, με όλα αυτά τα καύσιμα που έχει αποθηκεύσει το ΧΑΑ. Οι μέτοχοι είναι ήδη ευχαριστημένοι αλλά και διψασμένοι για τη συνέχεια, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για …μια τράπεζα αδειανή, για μια Αττικής, και για κάθε φάντασμα της Αττικής που απλά είναι πυροτέχνημα σε ανοιχτή παλάμη.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, με αφορμή τη ΔΕΗ ότι αφενός πολλά ξένα μεγάλα funds υποστήριξαν εμπράκτως την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί ακόμα επενδυτικό παράδεισο (βλ. και ΑΔΜΗΕ κ.α.), αφετέρου δε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να «ακούει» τις ανάγκες του χρήματος, που παρακαλούσε τόσα χρόνια να τοποθετηθεί στην πτωχευμένη (;) χώρα χωρίς πολλές φανφάρες.