7ος χρόνος, ημέρα 2220η
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ελατήριο των 896 μονάδων στο άλμα για νέα υψηλά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το ελατήριο των 896 μονάδων στο άλμα για νέα υψηλά

Με πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τις τελευταίες συνεδριάσεις οι επενδυτές απολαμβάνουν την παραμονή τους στα επίπεδα πέριξ των 896 μονάδων, που συνιστούν και το τελευταίο εμπόδιο για την επανέναρξη ανοδικού κύκλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία και η ανθεκτικότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων, με δεδομένο ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα μεσοπρόθεσμο εύρος τιμών από τον Μάρτιο, εν αναμονή κάποιου καταλύτη που θα προσδώσει το απαιτούμενο συστατικό για τη συνέχιση (ή όχι) της ανοδικής προσπάθειας.

Από τη μία, παρατηρείται με άνεση μια επίμονη επιλεκτική τοποθέτηση σε πλήθος τίτλων, έχοντας παράλληλα σχηματιστεί ένα "μπλοκ' εισηγμένων που έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, όπως ενδεικτικά αυτές των Mytilineos, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, κ.α.

Και μάλιστα, η αξία των εταιρειών αυτών, το γενικότερο μακροσκοπικό πλαίσιο εξέτασης και η πολύ θετική συγκυρία σε οικονομικούς όρους δικαιολογούν κατά πολύ μια τέτοια επενδυτική προσέγγιση, ώστε να εικάζεται ότι τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί δεν έχουν χαρακτήρα κερδοσκοπικό, αλλά μεσο-μακροπρόθεσμο.

Από την άλλη, και σε συνάρτηση τόσο με το παρελθόν όσο και με την εικόνα στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, διαφαίνεται μια ανθεκτικότητα στο ταμπλό, που αφορά κυρίως στην αμυντικότερη προσέγγιση των μετόχων ή/και την υπομονή σε πτωτικά κομμάτια, όπως αυτό του Οκτωβρίου.

Τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της αποφυγής... υπερβολών στην καθημερινή συναλλακτική, συνυπολογίζοντας και το αβαθές του Χρηματιστηρίου μας.

Η προαναφερθείσα παρατήρηση αποκτά μεγαλύτερη αξία αν εξετάσει κανείς τη συμπεριφορά του βασικού υπόπτου, δηλαδή του τραπεζικού κλάδου, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη πολλών ετών στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, όσο εκείνος διατηρείται πάνω από τις 535 μονάδες δεν φαίνεται να κινδυνεύει, έχοντας παράλληλα ακόμα μια ανοδικότητα σε ένα πλαγιοπτωτικό σκέλος για τις περισσότερες λοιπές δεικτοβαρείς. Και με στήριξη τις 550 μπορεί αρχικά να κινηθεί προς τις 570, ωστόσο η συνέχιση του θετικού σεναρίου αφήνει ανοιχτή την πόρτα των 600.

Για τη συνέχεια, οι 895 μονάδες είναι ο άξονας περιστροφής μας διότι επιβεβαιωμένα πλέον αποτελεί κρίσιμο σημείο και ενδεχόμενη προσπέλασή του θα αλλάξει τις ισορροπίες με ρότα για τις 940. Το στοπ είναι κοντινό, στις 880.

Προφανώς, τα πάντα θα κριθούν σε σχέση με την πορεία των διεθνών αγορών, που τις τελευταίες ημέρες συμπεριφέρθηκαν αξιοπρεπέστατα παρά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, δίνοντας κέρδη. Εφόσον οι δείκτες στις ΗΠΑ (πρωτίστως) αποφασίσουν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα της διόρθωσης, και ότι οι πολύ απαλές πινελιές (προς το παρόν) της Fed δεν θα ενοχλήσουν την ανοδικότητα στη Wall Street, τότε δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το κάλεσμα του ΧΑ και θα ακολουθήσουμε επιλέγοντας όλες εκείνες τις μετοχές που έχουν ήδη συμπεριφερθεί αξιόλογα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.