Βουτιά στις ευρωαγορές λόγω Ουκρανίας - Βαριές απώλειες για τον DAX

Βουτιά στις ευρωαγορές λόγω Ουκρανίας - Βαριές απώλειες για τον DAX

Απότομη βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν το τεταμένο κλίμα στην Ουκρανία αλλά και τα «καμπανάκια» των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την προοπτική των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,69% ενώ όλοι οι κλάδοι αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα ο γερμανικός DAX  καταγράφει απώλειες  της τάξης του 2%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως και 3,3% στις 14.916 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC40 καταγράφει απώλειες 2,4% ενώ Μιλάνο και Μαδρίτη υποχωρούν 2%.

Οι διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και την αποτροπή ενδεχόμενης εισβολής της Ρωσίας στη χώρα είναι πυρετώδεις. Σε συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών καλεί η Ουκρανία τη Ρωσία, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες της ομάδας ασφάλειας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορά της, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι δυτικοί απειλούν με αυστηρές κυρώσεις τη Ρωσία σε περίπτωση οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι ηγέτες συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματικές λύσεις. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στη γείτονά του, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «υστερία».

Την ίδια στιγμή, το ράλι του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, δίνοντας νέα ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να υιοθετήσει επιθετικότερη προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα. 

Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει αλλάξει την οπτική του προέδρου της Federal Reserve του Σεντ Λούις, James Bullard, που θέλει πλέον πιο επιθετική αντιμετώπιση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με αύξηση των επιτοκίων κατά 1% έως τον Ιούλιο.