BOE για κρυπτονομίσματα: Να είστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα

BOE για κρυπτονομίσματα: Να είστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα

Την άποψη ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν έχουν ουσιαστική αξία» και ότι οι άνθρωποι που επενδύουν σε αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) Άντριου Μπέιλι.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου, ο Μπέιλι υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι τους έχουν αποδώσει αξία, δεν σημαίνει κι ότι έχουν ουσιαστική αξία και τόνισε: «Θα το πω για άλλη μια φορά. Αγοράστε τα μόνο αν είστε έτοιμοι να χάσετε όλα τα χρήματά σας».

Ανάλογες προειδοποιήσεις διετύπωσε και η βρετανική αρχή FCA, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της είχε γράψει ότι «επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ή οι επενδύσεις και ο δανεισμός που συνδέονται με αυτά, γενικά συνεπάγεται την ανάληψη πολύ υψηλών κινδύνων με τα χρήματα των επενδυτών. Εάν οι καταναλωτές επενδύουν σε αυτούς τους τύπους προϊόντων, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους».

Το Bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 90% μέχρι στιγμής φέτος, χάρη εν μέρει στο αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και εταιρικούς αγοραστές όπως η Tesla. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος και η αξία των συμμετοχών της έχει από τότε αυξηθεί σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι υποστηρικτές του bitcoin το βλέπουν ως επένδυση παρόμοια με αυτή του χρυσού, τονίζοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές θεωρούν το bitcoin ως φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει. Ο Μάικλ Χαρτνετ  επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της Bank of America Securities, δήλωσε ότι το ράλι του bitcoin μοιάζει με τη «είναι η μεγαλύτερη φούσκα», ενώ ο Στίβεν Άιζακς της Alvine Capital πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «βασικές αρχές με αυτό το προϊόν».