Βγήκαν άμυνες σε κρίσιμες στηρίξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Βγήκαν άμυνες σε κρίσιμες στηρίξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Κόκκινη η σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 896,04 μονάδες (-1,1%), ως αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών που έδωσε αφορμή για ρευστοποιήσεις και στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Η πίεση εστιάστηκε κατά κύριο λόγο στις τράπεζες (Alpha -2,67%, ETE -2,08%, Εurobank -1,2%), τον ΟΠΑΠ (-2,16%), τη Mytilineos (-2,92%), τις ΕΛΠΕ και Motor Oil κ.α

Ωστόσο, το αρνητικό πρόσημο δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την πραγματικότητα, καθώς αφενός το κλείσιμο ήταν καλό συγκριτικά με το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας οι απώλειες έφτασαν το -2,15%, αφετέρου ο Γενικός «σταμάτησε» σε προϋπολογισμένα επίπεδα στηρίξεων, κάτι που προσώρας είναι υγιές αλλά και θετικό για τη συνέχιση.

Η σημασία της τελευταίας παρατήρησης επιρρωνύεται και από τον όγκο συναλλαγών που συνόδευσε τη σημερινή όρεξη για ρευστοποιήσεις (87,7 εκατ. ευρώ), ο οποίος δεν ήταν ικανός για να σημάνει κάποιον κίνδυνο αντιστροφής του κλίματος, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Μολονότι ο Γενικός κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε πολύ μακριά από το χαμηλό του (886,58 μονάδες, -2,15%), και μάλιστα αυτό το επίπεδο αξιολογείται πλέον σαν το stop (έστω και μερικής θέσης) σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που εμπνέει τους επενδυτές να τοποθετηθούν γνωρίζοντας εξ αρχής ένα πρώτο μέγεθος δυνητικής ζημίας.

Εξάλλου, η συμπεριφορά των μετοχών επιμέρους δεν ενόχλησε πουθενά, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι κινήθηκαν εντός ορίων της ανοδικής τους κίνησης. Επομένως, και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δίδονται ευκαιρίες να κοιτάξει κάποιος τίτλους που του «ξέφυγαν» ή που με τη πολύμηνη συμπεριφορά τους «έπεισαν» ότι είναι καλές επενδυτικές επιλογές.

Η εν λόγω διόρθωση οφείλεται εν μέρει και στην εικόνα διεθνώς, καθώς το κλίμα στις ευρωαγορές ήταν βαρύ όλη την ημέρα (DAX30 -1,8%, Eurostoxx 50 -1,97%, Eurostoxx 600 -1.99%, CAC40 -1.92%), ενώ και στις ΗΠΑ δεν απορροφούνται οι πωλήσεις (S&P 500 -1.3%, Dow30 -1,36%, Nasdaq100 -1,46%, Russell 2000 -1,12%), με τον VIX στο +9,87%.