«Βαρίδι» για τις ευρωαγορές η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

«Βαρίδι» για τις ευρωαγορές η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

Με απώλειες διαπραγματεύονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ ειδοποίησαν χτες τα Ηνωμένα Έθνη και επισήμως ότι αποχωρούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. H Oυάσιγκτον εγκαλεί  τον ΠΟΥ για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως εξήγησε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανακοινώνοντας την απόφαση. 

«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η ειδοποίηση θα καταστεί εκτελεστέα μετά από την συμπλήρωση ενός έτους, στις 6 Ιουλίου 2021, διευκρίνισαν στη συνέχεια αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ήταν έως τώρα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Οργανισμού.

Σ' αυτό το τοπίο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,4%, με τον τραπεζικό τομέα να υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος.

Στους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,14% και βρίσκεται στις 12.599 μονάδες, ενώ πτώση 0,3% σημειώνει και ο δείκτης CAC 40 στην Γαλλία που διαμορφώνεται στις 5.028 μονάδες.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 6.186 μονάδες, υποχωρώντας οριακά, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αντίθετη πορεία ακολουθεί ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB που ενισχύεται 0,23%.

Ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 1% και βρίσκεται στις 7.374 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, πρόστιμο 150 εκατ. δολαρίων επέβαλε η αρμόδια χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης στην Deutsche Bank, το οποίο σχετίζεται με συναλλαγές της γερμανικής τράπεζας με τον κατηγορούμενο για σεξουαλική κακοποίηση και trafficking, χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε πέρυσι τον Αύγουστο σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ.

Οι συναλλαγές περιλαμβάνουν πληρωμές σε άτομα που φέρονται να συνεργάζονταν με τον Επστάιν στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών γυναικών, καθώς και διακανονισμούς συνολικού ύψους άνω των 7 εκατ. δολαρίων. Περιλαμβάνουν επίσης πληρωμές σε δικηγορικά γραφεία, άνω των 6 εκατ. δολάρια «για νομικά έξοδα του Επστάιν και των συνεργατών του», αναφέρεται επίσης.

Νωρίτερα, με απώλειες 0,44% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Ιαπωνία, με τον δείκτη Nikkei να κλείνει στις 22.614 μονάδες, ενώ απώλειες 1,34% κατέγραψε και ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Τέλος, μικρά κέρδη 0,37% κατέγραψε ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα, που διαμορφώθηκε στις 3.345 μονάδες.