Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις πιθανές θεραπείες του κορονοϊού

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις πιθανές θεραπείες του κορονοϊού

Πτωτικά κινούνται την Παρασκευή οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά από δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο αναφέρεται πως κλινική μελέτη του σκευάσματος remdesivir για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που διεξήχθη στην Κίνα δεν έδειξε κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση στην υγεία των ασθενών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους FT, η κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι το έγγραφο δημοσιεύτηκε νωρίτερα από λάθος καθώς δεν έχει υπαχθεί ακόμα σε επιστημονική επιθεώρηση. «Μετά από αιτήματα του Π.Ο.Υ. να μοιράζονται νωρίς οι πληροφορίες και οι μελέτες, ένα έγγραφο προωθήθηκε από τους συντάκτες του στον Π.Ο.Υ και αναρτήθηκε κατά λάθος στην ιστοσελίδα από όπου κατέβηκε μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος» ανέφερε σε ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.

Η Gilead προειδοποίησε ότι «Η μελέτη αυτή τερματίστηκε νωρίς λόγω της χαμηλής συμμετοχής, δεν ήταν επαρκής για να προσφέρει σημαντικά στατιστικά συμπεράσματα».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 1,08% στις 329,64 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να ηγείται της πτώσης, με απώλειες 2%, ενώ όλοι οι τομείς σημειώνουν αρνητικά πρόσημα.

Στην Γερμανία, πτώση 1,58% καταγράφει ο δείκτης DAX που βρίσκεται στις 10.347 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 χάνει 1,46% και διαμορφώνεται στις 4.385 μονάδες.

Απώλειες καταγράφει και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 που βρίσκεται στις 5.754 μονάδες, με πτώση 1,24%, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που χάνει 1,46%.

Τέλος, στις 6.609 μονάδες βρίσκεται ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημειώνοντας απώλειες 2,03%.