Απώλειες στην Wall μετά την διάγνωση Τραμπ με κορονοϊό

Απώλειες στην Wall μετά την διάγνωση Τραμπ με κορονοϊό

Πτωτικά κινούνται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο της επιβεβαίωσης της είδησης πως ο πρόεδρος της χώρας Ντ. Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, μόλις 32 ημέρες πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, εγείροντας αμφιβολίες για το αν θα επηρεαστεί η υγεία του και κατά συνέπεια η εκλογική διαδικασία. 

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος Τραμπ γνωστοποίησε σήμερα ότι τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ο ίδιος αλλά και η γυναίκα του, Μελάνια, έδειξαν ότι έχουν προσβληθεί και οι δύο από τον νέο κορονοϊό.

«Η Πρώτη Κυρία και εγώ είμαστε θετικοί στον κορονοϊό», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter. «Θα αρχίσουμε τη διαδικασία της καραντίνας. Θα το περάσουμε μαζί», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή πόσες ημέρες θα διαρκέσει η απομόνωση, ή αν έχει συμπτώματα.

Νωρίτερα, η Χόουπ Χιξ, σύμβουλος και στενή συνεργάτιδα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου η οποία ταξιδεύει συχνά μαζί του, διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, ανέφεραν χθες Πέμπτη πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, Σον Κόνλεϊ, αφότου έγινε γνωστό ότι ο Ντ. Τραμπ έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος «είναι καλά».

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 191 μονάδες ή 0,69% και βρίσκεται στις 27.625 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 βρίσκεται στις 3.350 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,89%.

Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει πτώση 1,25% και βρίσκεται στις 11.185 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, με την Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει αργά το βράδυ της Πέμπτης το Δημοκρατικό σχέδιο ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. Η πρόεδρος της Βουλής - και ηγετική φιγούρα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο - Νάνσυ Πελόζι και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτύχουν μια διακομματική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως νέα μείωση κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ/

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου στις 837.000 από 873.000 προηγουμένως. 

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των πολιτών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας συνέχισε να κινείται πτωτικά, υποχωρώντας στα 11,8 εκατομμύρια. 

Tα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, ωστόσο οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παραμένουν πάνω από τα προ - κορoνοϊού επίπεδα, για 28η διαδοχική εβδομάδα.

Η ανεργία, που τον Φεβρουάριο είχε πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μισό αιώνα, στο 3,5%, εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 7,6%, ποσοστό καλύτερο από το 9,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία του Αυγούστου ήταν καλύτερα από το προβλεπόμενο, με την ανεργία να έχει ήδη μειωθεί στο 8,4%, μετά το ιστορικό «άλμα» στο 14,7% τον Απρίλιο.